Proizvođači mleka iz Bogatića više ne prosipaju mleko

Bez autora
Jun 01 2023

Proizvođači mleka iz Opštine Bogatić Slobodan Brkić i Milan Pajić ne prosipaju više u kanalizaciju po 700 litara mleka dnevno jer su počele da ga kupuju mlekare „Imlek” i „Ub”.

Brkić je, za Betu rekao da je „Imlek” juče preuzeo prvu količinu mleka koje proizvodi na farmi, nakon analize njegovog kvaliteta. Tim proizvođačima je, pre dvadesetak dana otkup otkazala „Zlatiborska mlekara” sa obrazloženjem da je na tržištu višak i da ne mogu da ga prodaju.

Oni su dve nedelje svaki dan u kanalizaciju prosipali po oko 700 litara jer iako su ponudili da ga poklone tako što bi ga neka mlekara preradila i dala besplatno, nijedna se nije javila za tu humanu akciju. Ipak, posle sastanka u Vladi Srbije pre nedelju dana, „Imlek” i „Mlekara Ub” pristali su da kupuju od ta dva farmera. Brkić je kazao da veruje da su to učinile na pritisak predstavnika Vlade Srbije. Obe mlekare počele su da im preuzimaju mleko, ali im još nisu saopštili cenu. „Nismo u prilici da postavljamo uslove. Cena mleka je ostala otvoreno pitanje. U ovom trenutku je najvažnije da ga ne prosipamo u kanalizaciju”, rekao je Brkić.

Naveo je da mu je „Zlatiborska mlekara” za litar plaćala 63,30 dinara i da ta cena ne pokriva ni sve troškove hrane, a da su u „minusu” za troškove rada i električne energije. Za dve nedelje je prosuo 9.000 litara mleka i izgubio oko 700.000 dinara. Napomenuo je da su mlekare na poslednjem sastanku u Vladi Srbije tvrdile da su marže na mleko i mlečne proizvode u trgovinama ogromne, a u prodavnicama kažu da zaračunavaju maržu od osam do 11 odsto, zavisno od proizvoda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik