Proizvodnja gljiva manja za 50 posto

Bez autora
Oct 21 2021

Prinos gljiva iz domaćeg uzgoja u 2021. za gljivare sa područja Tuzlanskog kantona jedan je od najlošijih u posljednjih 25 godina.

Izuzetno toplo ljeto otežalo je uslove uzgoja domaćih gljiva, te su mnogi gljivari negativno poslovali, a prinos je u prosjeku smanjen za oko pedeset posto.

Viša sila

Kako nam je kazao Senad Hećimović, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača pri Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla i vlasnik firme koja prodaje micelij i kompost za uzgoj gljiva, jedva se uspjela održati trgovačka mreža i zadovoljiti minimalne potrebe i stanovništva i ugostiteljskih objekata.

- Imali smo veoma mnogo dana toplijih od 35 stepeni, što nam je otežavalo održavanje optimalne temperature i vlažnosti u proizvodnim pogonima. Tamo gdje su to proizvođači uspjeli, vratilo im se tako što su imali ogromne račune za električnu energiju. Proizvođači su imali manji prinos, a veće troškove, što je pogubno za poslovanje svakog poljoprivrednog proizvođača, kazao nam je Hećimović.

Proizvođači gljiva iz domaćeg uzgoja jedna su od najorganizovanijih poljoprivrednih grupacija u ovom kantonu. Dobra organizovanost i velika trgovačka mreža osiguravaju ovim proizvođačima da prodaju sve proizvedene zalihe gljiva, od šampinjona do bukovača. Međutim, loši vremenski uslovi i nikakve mogućnosti subvencioniranja šteta nastalih zbog više sile ove proizvođače su teško pogodili.

- Ovo je pogodilo mnoge gljivare. Veći će lakše opstati, ali mali proizvođači će imati velikih problema, te postoji mogućnost da će neki i odustati od proizvodnje. Tokom ovog povoljnijeg vremena će se oporaviti, ali gubitke ne mogu nadoknaditi, dodao je Hećimović.

Transport

Osim gljivara, velikih problema su imali i uvoznici i prodavači micelija i komposta, koji su tokom transporta za vrijeme vrelih dana u dobroj mjeri oštećeni.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik