Prolećna setva u Subotici na 53.600 hektara

Bez autora
Apr 04 2012

Prolećna setva u Subotici biće obavljena na 53.600 hektara (ha), a do sada je posejano oko 10 odsto planiranih površina. Plan ovogodišnje setve predviđa da u Subotici i okolini bude posejano 39.810 ha kukuruza, 8.300 ha suncokreta, 2.200 ha suncokreta, 1.200 ha soje i 2.090 ha pod ostalim kulturama u koje spadaju ovas, raž, krmno bilje i druge kulture. Plan ovogodišnje setve je na nivou višegodišnjeg proseka, s tim da će ovog proleća setvena površina biti manja za 1.500 hektara, jer je jesenas posejano više pšenice nego što je planirano. Kod kukuruza je primećeno blago smanjenje planiranih površina u odnosu na višegodišnji prosek. Razlog za tako nešto leži u poštovanju plodoreda, jer su prošle godine kukuruzne zlatice bile prisutnije na površinama gde se nije vodilo računa o plodoredu. Nasuprot tome, kod poljoprivrednika vlada veće interesovanje za suncokretom.

Prolećna setva u Subotici na 53.600 hektaraProlećna setva u Subotici biće obavljena na 53.600 hektara (ha), a do sada je posejano oko 10 odsto planiranih površina, rečeno je danas Tanjugu u Službi za privredu, poljoprivredu i lokalni ekonomski razvoj Subotice.

Plan ovogodišnje setve predviđa da u Subotici i okolini bude posejano 39.810 ha kukuruza, 8.300 ha suncokreta, 2.200 ha suncokreta, 1.200 ha soje i 2.090 ha pod ostalim kulturama u koje spadaju ovas, raž, krmno bilje i druge kulture.

"Plan ovogodišnje setve je na nivou višegodišnjeg proseka, s tim da će ovog proleća setvena površina biti manja za 1.500 hektara, jer je jesenas posejano više pšenice nego što je planirano", rekao je šef Službe za privredu, poljoprivredu i lokalni ekonomski razvoj Subotice Mirko Ostrogonac.

Ostrogonac je rekao da je kod kukuruza primećeno blago smanjenje planiranih površina u odnosu na višegodišnji prosek.

"Razlog za tako nešto leži u poštovanju plodoreda, jer su prošle godine kukuruzne zlatice bile prisutnije na površinama gde se nije vodilo računa o plodoredu. Nasuprot tome, kod poljoprivrednika vlada veće interesovanje za suncokretom", rekao je Ostrogonac.

U Poljoprivrednoj stručnoj službi Subotica rečeno je Tanjugu da su završene setva ovsa i setva jarog ječma, da je setva šećerne repe obavljena na više od 70 odsto planiranih površina, a da su poljoprivrednici sada orijentisani na setvu kukuruza i suncokreta.

"Temperatura zemljišta jutros je iznosila 12 stepeni, što je iznad minimuma za setvu kasno-jarih kultura, a setvu treba početi i zbog količine vlage u zemljištu, obzirom da nema najave obilnih padavina. Stoga preporučujemo da bude povećan razmak između biljaka u setvi, odnosno da sklopovi budu povećani za centimetar do dva", rekao je direktor te službe Damir Varga.

U toj službi napominju da je do sada u Subotici izdato 3.000 rešenja poljoprivrednicima za nabavku regresiranog goriva.

Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede regresira nabavku goriva za prolećnu setvu sa količinom od 20 do 100 litara dizela po ha, a za žitarice sa 40 litara po hektaru.

Cena goriva je subvencionisana sa 60 dinara po litru, a poljoprivrednici iz Subotice su do sada preuzeli 1.769.000 litara dizela D2, odnosno 260.000 litara evrodizela.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik