Pronaći rješenje da Ribnjak Saničani nastavi proizvodnju

Bez autora
Aug 03 2021

Ministarstvo poljoprivrede i Grad Prijedor zainteresovani su da Ribnjak Saničani, koji je od marta u stečaju, nastavi proizvodnju. Stečajna masa Ribnjaka procijenjena je na 18 miliona maraka, a zemljište i objekti, koji su ranije pripali banci, vrijedni su 2,2 miliona maraka.

Ribnjak Saničani, sada zapušten, nekada je proizvodio 1.500 tona ribe godišnje. Mještani kažu da bi pokretanje proizvodnje u ribnjaku bilo od velikog značaja za ovo mjesto, pa neki radnici i dalje dolaze na posao, iako ne primaju platu.

- Samo zato što su stanovnici Saničana i što žele da to ostane ovdje i da ta riba ne doživi pomor kao u Prnjavoru - rekao je Nenad Gvozden iz Saničana.

Stečajni upravnik Mirko Marčeta nije htio da govori o ukupnoj sumi koju povjerici potražuju, jer je i dalje moguće prijavljivati potraživanja.

- Skupština povjerilaca ima jednau odluku0, prijedlog odluke, da se to pokuša ponuditi, da se proda kao pravno lice da se pokuša ponuditi gradu ili Vladi Srpske - naveo je Mirko Marčeta stečajni upravnik Ribnjaka Saničani.

I U Ministasrtvu poljoprivrede i u prijedorskoj Gradskoj upravi kažu da žele da Ribnjak nastavi sa svojom djelatnošću. Gradonačelnik Dalibor Pavlović ističe da Grad nema sredstava da kupi ovo preduzeće.

- Ukupna vrijednost Ribnjaka je 18 miliona maraka plus 2,2 miliona koje banka potražuje i koje oni imaju, znači to je vrijednost njihovog zemljišta i onoga što oni imaju - istakao je Pavlović.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske Boris Pašalić smatra da bi bilo najbolje da se u Ribniku Saničani organizuje proizvodnja ribe.

- Imamo i tržište i ova riba je uvijek bila interesanta tržištu. Postoje odlični uslovi za uzgoj, a mi imamo i podsticaje, pomažemo i kod izgradnje novih ribnjaka i kod održavanja i proizvodnje sa određenim iznosom po kilogramu - dodao je on.

Od jednog od najuspješnijih preduzeća na ovim prostorima do propale firme i problema za lokalnu zajednicu - ovaj put za osam godina prešao je prijedorski Ribnjak Saničani.

Do prije 15 godina, imali su više od 80 zaposlenih. Danas, tek 15 najupornijih, koji više od godinu dana rade bez plate, šest godina bez doprinosa i nadaju se da će ribnjak ponovo oživjeti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik