Prva cena - sto dinara

Bez autora
Jun 13 2010

Frikom“, jedna od najvećih ovdašnjih hladnjača, zvanično je počela da otkupljuje maline. Akontna otkupna cena kilograma malina je 100 dinara. Rano je govoriti o konačnoj ceni. Zahtev ovdašnjeg udruženja proizvođača da malina košta dva evra smatra se nerealnim. Glavni argument proizvođača, pored mnogo skuplje proizvodnje u odnosu na prošlu godinu (preparati, đubrivo, a pogotovo nafta), su očekivani manji prinosi. Ubeđeni su da ukoliko se poštuje tržište i zakon ponude i tražnje, malina mora ove godine i te kako da bude na ceni. Rod maline u svetu je drastično podbacio, a po njihodim procenama, i kod nas će biti umanjen 30 odsto. Svi pogledi uprti su u Srbiju. U Čileu proizvodnja je smanjena 20 odsto, pa će rod biti oko 45.000 tona. Poljaci imaju velike probleme sa poplavama, pa se i tu očekuje značajno umanjenje roda. Srbija će biti na nivou prethodne godine, bez obzira na veliki broj novih zasada, sa oko 60.000 tona. Ponovo će biti proizvođač broj jedan u svetu, a da ne govorimo o kvalitetu koji je bez premca.

Prva cena - sto dinaraFrikom“, jedna od najvećih ovdašnjih hladnjača, zvanično je počela da otkupljuje maline. Akontna otkupna cena kilograma malina je 100 dinara.

Milomir Zimonjić, vlasnik hladnjače koja je prošle godine otkupila 2.300 tona, kaže da je rano govoriti o konačnoj ceni. Zahtev ovdašnjeg udruženja proizvođača da malina košta dva evra smatra nerealnim.

Glavni argument proizvođača, pored mnogo skuplje proizvodnje u odnosu na prošlu godinu (preparati, đubrivo, a pogotovo nafta), su očekivani manji prinosi. Ubeđeni su da ukoliko se poštuje tržište i zakon ponude i tražnje, malina mora ove godine i te kako da bude na ceni. Rod maline u svetu je drastično podbacio, a po njihodim procenama, i kod nas će biti umanjen 30 odsto.

Napominjući da su svi pogledi uprti u Srbiju, član svetske komisije za jagodičasto voće mr Aleksandar Leposavić, kaže da je u Čileu proizvodnja smanjena 20 odsto, pa će rod biti oko 45.000 tona.

- Poljaci imaju velike probleme sa poplavama, pa se i tu očekuje značajno umanjenje roda. Srbija će biti na nivou prethodne godine, bez obzira na veliki broj novih zasada, sa oko 60.000 tona. Ponovo će biti proizvođač broj jedan u svetu, a da ne govorimo o kvalitetu koji je bez premca - objašnjava Leposavić.

Valjevo

U Valjevskom kraju počela je berba malina, a sa više od 2.000 hektara malinjaka očekuje se oko 20.000 tona ploda.

Rod je veći nego lane, čemu su doprinele povoljne vremenske prilike tokom vegetacije, ali i primena savremene agrotehnike u nezi i zaštiti malinjaka.

Kupina

Zbog toga što je veliki broj zasada iskrčen i izmrzao, došlo je do drastičnog pada proizvodnje kupine. Dok je nekada ona iznosila 47.000 tona, sada je svedena na nekih 12.000 tona, pa se ove godine, kako kaže Leposavić, može očekivati dobra cena ovog voća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik