Rakija spremna, zakon nedopečen

Bez autora
Sep 29 2013

Zbog niske otkupne cene šljive, najveći deo roda, koji je dvostruko veći nego lane, biće prerađen u rakiju. Registrovani proizvođači kažu da manjkavost Zakona o rakiji i prodaja na sivom tržištu godišnje oštećuju budžet za oko 200 miliona evra. Prema podacima Udruženja Srpski plodovi, od skoro 600 hiljada tona šljive, za izvoz i preradu kupljeno je tek 80 hiljada tona. Glavni razlog smanjenog otkupa je cena od oko deset dinara za kilogram. Stručnjaci procenjuju da će gotovo osamdeset odsto roda završiti u kazanu. Sve je spremljeno za pravljenje rakije. Rod šljive ove godine je veliki, biće je dosta. Destilacija je počela, flaše su spremljene, etikete, ali kako će se prodati rakija to je pitanje.

Rakija spremna, zakon nedopečenProdaja rakije na sivom tržištu godišnje oštećuju budžet Srbije za oko 200 miliona evra, kažu proizvođači. Očekuje se da će osamdeset odsto roda šljive ove godine završiti u kazanu, dok bi Zakon trebalo da bude usvojen do kraja godine. Cena rakije za koju su plaćeni svi doprinosi tri puta je skuplja od one na sivom tržištu.

Zbog niske otkupne cene šljive, najveći deo roda, koji je dvostruko veći nego lane, biće prerađen u rakiju. Registrovani proizvođači kažu da manjkavost Zakona o rakiji i prodaja na sivom tržištu godišnje oštećuju budžet za oko 200 miliona evra.

Prema podacima Udruženja Srpski plodovi, od skoro 600 hiljada tona šljive, za izvoz i preradu kupljeno je tek 80 hiljada tona.

Glavni razlog smanjenog otkupa je cena od oko deset dinara za kilogram. Stručnjaci procenjuju da će gotovo osamdeset odsto roda završiti u kazanu.

Goran Mijailović iz Čumića kod Kragujevca kaže da je sve spremljeno za pravljenje rakije.

"Rod šljive ove godine je veliki, biće je dosta. Destilacija je počela, flaše su spremljene, etikete, ali kako ćemo prodati rakiju to je pitanje. Mi plaćamo PDV, plaćamo sve takse, drugi ne plaćaju ništa".

Akciza po litru rakije je 117,27 dinara, a PDV oko 400 dinara. U Udruženju "Srpska rakija" procenjuju da se godišnje proizvede oko 60 miliona litara rakije, a da se legalno proda samo desetak odsto.

Kada pomnožite količinu koja nije registrovana na koju se ne plaćaju akcize i PDV na godišnjem nivou, dođemo do frapantne cifre od dve stotine miliona evra koje godišnje zaobiđu budžet Srbije", objašnjava Dragan Đurić iz Udruženja "Srpska rakija".

Zakon o rakiji ne odnosi se na fizička lica koja proizvode rakiju, samim tim su i van inspekcijske kontrole. Od oko 20 hiljada proizvođača, registrovano je samo njih 300.

Proizvođač Ivan Urošević kaže da očekuje da zakon koji je u najavi reguliše promet alkoholnih pića, "ko je to i ko može da se bavi prometom".

"Mora da se predvidi da se rakija u ugostiteljskim objektima prodaje u originalnoj ambalaži, da li će to biti mala pakovanja, prilagođena ugostiteljima", rekao je Urošević.

Na sivom tržištu, litar rakije proizvedene bez odgovarajuće kontrole prodaje se za 300 dinara, a ona u originalnoj ambalaži, za koju su plaćeni svi doprinosi, tri puta je skuplja.

Agroekonomista Miladin Ševarlić ističe da je potrebno zakon uskladiti sa zakonima Evropske unije.

"Za sprovođenje Zakona o rakiji, koji bi trebalo usaglasiti sa propisima Evropske unije, prethodno treba obezbediti materijalnu osnovu. Doneti podzakonske akte koja bi se usvojila u paketu sa predloženim zakonom", rekao je Ševarlić.

Zakon o rakiji trebalo bi da bude usvojen do kraja godine. U izradi tog akta učestvuju predstavnici Ministarstva poljoprivrede i proizvođača rakije, koji predlažu da im se priključe i predstavnici Ministarstava finansija i trgovine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik