Rana berba na Korčuli; vinari zadovoljni kvalitetom pošipa unatoč slabijem urodu

Bez autora
Aug 26 2025

Na otoku Korčuli posljednjih nekoliko godina jematva počinje sve ranije. Iako je urod znatno slabiji, vinari su izrazito zadovoljni kvalitetom. Čarski su vinogradi gotovo svi već obrani, u Smokvici je tek nedavno počela berba prepoznatljive otočne sorte.

U rano jutro, marljive vinogradarske ruke u Smokvici pune su posla. Odnosno pošipa, izvorne korčulanske sorte.

- Ono što je najbitnije za Pošip da se od njega mogu činiti različiti tipovi vina. Upravo ta lepršavost, zavodljivost koju Pošip ima, a mirisi agruma, mirisi svježeg voća upravo je ono što se danas traži na tržištu, istaknuo je Igor Radovanović, enolog i direktor vinarije.

U susjednoj Čari, vinogradari su taj dio posla gotovo svi već obavili. Iza njih je kažu, izazovna godina sa znatno manjim urodom, no kvalitetom su i više nego zadovoljni.

- Imali smo i tuču i mraz i sušu i bilo je zahtjevno. Počelo je malo prije Vele Gospe, i sad je berba došla kraju, sirovine je 30% manje, kazao je Stojan Marelić, vinar i vinogradar.

- Parametri su vrhunski. Sladora i kiselina su odlični, samo smo što prije trebali odrađivati berbu jer je velika vrućina, naveo je Jurica Tomić, vinar i vinogradar.

U Smokvici su vremenske neprilike zaobišle neka polja, pa vinogradare uz kvalitetu, vesele urod i otkupna cijena.

- Zadovoljan sam s urodom. Cijena mi je isto prihvatljiva, odnosno vrlo dobra. Cijena je 2 eura i 30 centi po jednom kilogramu i na hektar vinograda imam preko 15 tona uroda, rekao je jedan vinogradar.

Posebno veseli prodaja inozemnim tržištima, a vinarije izvoze u više od dvadeset zemalja.

- Mi isto radimo izvoz, nešto malo za Ameriku, nešto malo za Francusku. Na to smo izuzetno ponosni, prodati Francuzima vino s Korčule je super stvar, istaknuo je Frano Baničević, vinar i vinogradar. 

U Smokvici se nadaju berbu privesti kraju do kraja kolovoza, a kao i susjedi Čarani, već u studenom očekuju zlatne kapljice prepoznatljivog korčulanskog pošipa.


Sezona berbe vina na Pelješcu

U većem dijelu Dubrovačko-neretvanske županije berba još nije počela, a kakve su najave novinarka Ivana Brailo Drnas provjerila je na Pelješcu koja se uživo u središnji Dnevnik HTV-a javila iz Putnikovića.

- - Po svemu sudeći, bit će dobra sezona. Danas nas nije vrijeme baš poslužilo, puše jaka južina, a berba je na Pelješcu počela, ali u sitno, što se reče. Okruženi smo ovdje grozdovima plavca, kojima ipak treba još koji dan, rekla je Brailo Drnas.

Razgovarala je s Mirom Bezekom iz Poljoprivredne zadruge Putniković.

- Mislim da će berba na Pelješcu početi za jedno desetak dana. Ipak govorimo o 50 km vinogradarskog područja. Negde će početi za 5, negdje za ¸10, a negdje za 15 dana, zavisno od lokaliteta i položaja na Pelješcu, kazao je Bezek.

Otkrio je i kakva će biti sezona i kvaliteta vina.


Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik