Rekordni prinosi dižu PKB iz pepela

Bez autora
Jul 07 2011

Na poljima Poljoprivrednog kombinata Beograd krajem juna završena je žetva ječma rekordnim prinosom od 8.681 tone ove žitarice. Pre nekoliko dana PKB je započeo i žetvu pšenice. Dosadašnji prinosi od 6,2 do sedam tona po hektaru ukazuju na veoma dobar rod. Veće prinose od planiranih ostvarila je i uljana repica, u proseku od 3,7 tona po hektaru. Iako je proizvodnja na vrhunskom nivou, ovaj kombinat "počinje od nule" jer je u periodu tranzicije izgubio prodajne objekte, pa se bavi samo primarnom proizvodnjom na poljima i farmama, u čemu nova uprava i vidi najveći potencijal. Ukupna površina korporacije PKB iznosi 28.000 hektara, od čega je 21.500 hektara obradive površine. U oblasti stočarstva poseduje 8.920 muznih krava, 3.000 tovnih junadi, 2.400 tovnih svinja i 2.900 ovaca. Dnevna proizvodnja mleka u PKB iznosi 171.000 litara, a godišnja je 67.000.000 litara. Ovi podaci govore u prilog činjenici da je PKB najveća farma ne samo u našoj zemlji, već i u celoj Evropi. Plan je da u narednom periodu ova korporacija postane novi "Fijat".

Rekordni prinosi dižu PKB iz pepelaNa poljima Poljoprivrednog kombinata Beograd krajem juna završena je žetva ječma rekordnim prinosom od 8.681 tone ove žitarice.

Pre nekoliko dana PKB je započeo i žetvu pšenice. Dosadašnji prinosi od 6,2 do sedam tona po hektaru ukazuju na veoma dobar rod. Veće prinose od planiranih ostvarila je i uljana repica, u proseku od 3,7 tona po hektaru. Iako je proizvodnja na vrhunskom nivou, ovaj kombinat "počinje od nule" jer je u periodu tranzicije izgubio prodajne objekte, pa se bavi samo primarnom proizvodnjom na poljima i farmama, u čemu nova uprava i vidi najveći potencijal.

Ukupna površina korporacije PKB iznosi 28.000 hektara, od čega je 21.500 hektara obradive površine. U oblasti stočarstva poseduje 8.920 muznih krava, 3.000 tovnih junadi, 2.400 tovnih svinja i 2.900 ovaca. Dnevna proizvodnja mleka u PKB iznosi 171.000 litara, a godišnja je 67.000.000 litara.

Ovi podaci govore u prilog činjenici da je PKB najveća farma ne samo u našoj zemlji, već i u celoj Evropi. Prema rečima Rajka Mandića, v. d. generalnog direktora, plan je da u narednom periodu ova korporacija postane novi "Fijat".

- Svi planovi su usmereni na dalji razvoj, jer PKB korporacija ima sjajan potencijal u budućem periodu - kaže Mandić.

- Naša ideja je da pronađemo strane partnere kako bismo sa njima radili na daljem razvoju i pristupili fondovima EU.

Napori nove Uprave u saradnji sa čelnicima grada je da se nabavi najsavremenija tehnologija kojom će se još povećati prinosi.

- Cilj nam je da u narednih nekoliko godina PKB hrani ne samo Beograd i Srbiju, već i dobar deo Evrope na taj način što ćemo naše proizvode poboljšati da bi bili konkurentni i na zapadnom tržištu - objašnjava Rajko Mandić.

- Saradnja sa EU postoji, ali ima dosta prostora da ona bude i mnogo bolja, a naše proizvode izvozimo i u Rusiju sa kojom naša zemlja ima bescarinski odnos.

Prema rečima direktora, krave daju rekordne količine mleka, i ono je najkvalitetnije pa ne čudi što sve mlekare u zemlji žele da sarađuju sa PKB. To potvrđuje i saradnja sa "Imlekom" i "Šabačkom mlekarom" sa kojima posluje već godinama.

- Mleko se samo tri sata nakon muže, najmodernijim sistemima premešta u cisterne i prevozi u "Imlek" i "Mlekaru Šabac" - dodaje Mandić.

- Novi projekti nam tek predstoje, a u njihovom realizovanju grad nam je najveća podrška. Uz pomoć gradske uprave pronaći ćemo i nove partnere i isplatiti dugovanja, ali i započeti novi investicioni ciklus.

PKB poseduje najsavremenije traktore i kombajne, a vrednost samo jedne mašine procenjuje se na oko 500.000 evra. Direktor ističe da znanje, iskustvo i veština 2.466 zaposlenih daje odlične rezultate. Ovo preduzeće već čini mnogo za očuvanje životne sredine jer se sojina slama koristi za zagrevanje plastenika. U planu su i projekti po kojima će sav biljni otpad biti baliran i iskorišćen u radu toplane koja će grejati bolnicu i školu u Padinskoj skeli, a biće korišćen i za rad autobusa GSP.

Ekipa "Večernjih novosti" posetila je gazdinstva, farme i plastenike u sastavu PKB-a i prisustvovali aktuelnoj žetvi pšenice.

- Žetva je počela 3. jula i trenutno se obavlja istovar zrna koja se suše, a potom smeštaju u silose - objašnjava Danka Dujović, direktor "Agrosemena", preduzeća u sastavu PKB.

- Trenutno je vlažnost pšenice visoka pa je sušenje neophodno kako bi kvalitet doveli do savršenstva. Imamo sopstvene kapacitete za držanje žitarica, ne moramo da žurimo sa prodajom, čekamo najbolju cenu.

Radnici u silosu u tri smene rade 24 sata dnevno, a zahvaljujući njima ovde se može smestiti i do 24.000 tona, od čega samo u toku dana silos prima i do 1.500 tona pšenice. Kompletna žetva bi, ukoliko vreme "posluži", trebalo da bude završena za 15 dana. Sva semenska pšenica posle toga ide u fabriku za doradu, gde će se pakovati, nakon čega je spremna za prodaju.

U silosu PKB-a čuvaju se i gradske i republičke robne rezerve, a doradni centar opremljen je najsavremenijim mašinama. Zaposleni se jedino žale na stanje samog objekta koji je star 30 godina i treba mu renoviranje, ali to radnike ne sprečava da rade "punom parom".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik