Rod kukuruza do četiri miliona tona

Bez autora
Sep 23 2012

Berba kukuruza i žetva suncokreta i soje u Srbiji privode se kraju i biće završeni do 1. oktobra, dok će vađenje šećerne repe trajati malo duže i trebalo bi da bude okončano krajem sledećeg meseca. Stanje na terenu “šarenoliko”, pa prinosi kukuruza variraju od izuzetno malih koji iznose 2,7 tona po hektaru do čak osam tona po hektaru na pojedinim parcelama. Na posedima nekih gazdinstava rod kukuruza je smanjen za čak 60 posto, dok su tamo gde su parcele navodnjavane i gde je korišćeno domaće seme hibrida štete minimalne. Prema procenama Republičkog zavoda za statistiku (RZS), ovogodišnji rod kukuruza u Srbiji će biti za 45,9 posto manji nego 2011. i iznosiće 3,5 miliona tona.

Rod kukuruza do četiri miliona tonaBerba kukuruza i žetva suncokreta i soje u Srbiji privode se kraju i biće završeni do 1. oktobra, dok će vađenje šećerne repe trajati malo duže i trebalo bi da bude okončano krajem sledećeg meseca.

Stručnjak Privredne komore Srbije (PKS) Vojislav Stanković za Tanjug je kazao da je stanje na terenu “šarenoliko”, pa prinosi kukuruza variraju od izuzetno malih koji iznose 2,7 tona po hektaru do čak osam tona po hektaru na pojedinim parcelama. Na posedima nekih gazdinstava rod kukuruza je smanjen za čak 60 posto, dok su tamo gde su parcele navodnjavane i gde je korišćeno domaće seme hibrida štete minimalne.

Prema procenama Republičkog zavoda za statistiku (RZS), ovogodišnji rod kukuruza u Srbiji će biti za 45,9 posto manji nego 2011. i iznosiće 3,5 miliona tona.

Međutim, Stanković očekuje da će proizvodnja biti veća od statistički prikazane i dostići četiri miliona tona.

On je za Tanjug, takođe, istakao da će rod suncokreta i šećerne repe biti manji, ali da će i takva proizvodnja omogućiti “komotno snabdevanje” domaćeg tržišta.

Stanković očekuje da će biti proizvedeno oko 332.000 tona suncokreta i rod suncokreta će biti za 23,1 posto manji nego lane. Rod suncokreta će omogućiti proizvodnju 200.000 tona ulja, uz prelazne zalihe, dok domaće potrebe iznose oko 80.000 tona, a isto toliko bude i izvezeno.

Procenjuje se da će proizvodnja šećerne repe biti manja za 22,9 posto i iznosiće više od 2,2 miliona tona, što će omogućiti proizvodnju oko 300.000 tona konzumnog šećera.

Stanković je ukazao da se kod suncokreta beleži 50 odsto ulja u zrnu, dok je kod šećerne repe i visok sadržaj šećera, odnosno digestija, koja iznosi više od 17 posto, što će ublažiti smanjenje proizvodnje.

Po Stankoviću, najveći pad proizvodnje uočen je kod soje, čiji će rod biti manji za 42,3 posto i iznosiće oko 254.000 tona. To je već uslovilo značajan rast cena stočne hrane, pa je sojina sačma već dostigla cenu i do 73 dinara po kilogramu.

Stanković je za Tanjug naveo i da je značajan podbačaj za sada zabeležen i kod roda voća i to jabuka - za 40 posto, krušaka - za 35 posto, šljiva - za 37 posto, dok je proizvodnja grožđa manja za 11,7 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik