Setveni radovi polovinom ove sedmice

Bez autora
Apr 08 2013

Meteorolozi tek za drugu polovinu ove sedmice prognoziraju povoljnije vremenske uslove koji bi omogućili ulazak na njive, nakon što je početkom aprila hladno i kišovito vreme ratare sprečilo da seju šećernu repu i jare žitarice. Zemljište je jako vlažno zbog toga što je u martu bilo puno padavina, na nekim područjima čak i po tri i četiri puta više nego što je predviđeno za taj mesec. Od početka aprila nastavilo se nestabilno vreme, navela je ona, dodajući da je količina padavina bila različita - na severu, u Paliću i Somboru, zabeleženo je oko 30 litara kiše po metru kvadratnom, dok je na jugu bilo manje padavina. U drugoj polovini ove sedmice predviđa se manje padavina i malo toplije vreme, a pošto će duvati vetar ima uslova da se prosuši bar površinski sloj zemljišta, da može da se seje.

Setveni radovi polovinom ove sedmiceMeteorolozi tek za drugu polovinu ove sedmice prognoziraju povoljnije vremenske uslove koji bi omogućili ulazak na njive, nakon što je početkom aprila hladno i kišovito vreme ratare sprečilo da seju šećernu repu i jare žitarice.

"Zemljište je jako vlažno zbog toga što je u martu bilo puno padavina, na nekim područjima čak i po tri i četiri puta više nego što je predviđeno za taj mesec", kazala je Tanjugu Ljiljana Džingalašević iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ).

Od početka aprila nastavilo se nestabilno vreme, navela je ona, dodajući da je količina padavina bila različita - na severu, u Paliću i Somboru, zabeleženo je oko 30 litara kiše po metru kvadratnom, dok je na jugu bilo manje padavina.

Džingalašević je dodala da se u drugoj polovini ove sedmice predviđa manje padavina i malo toplije vreme, a pošto će duvati vetar ima uslova da se prosuši bar površinski sloj zemljišta, da može da se seje.

"Temperatura zemljišta treba da poraste iznad pet stepeni, i to mora da se sačeka da se prosuši zemljište, da može da se uđe u njive", ponovila je Džingalašević.

Ekspert Privredne komore Srbije Vojislav Stanković kazao je Tanjugu "da ima malo razloga za brigu zbog kašnjenja setve šećerne repe", jer se ona seje u martu, ali je dodao da smatra da će ratari, ipak, uspeti da setvu završe do desetog ili 15. aprila, kada su optimalni rokovi za taj posao.

On je istakao da ratari svakako treba da se konsultuju s nadležnim institutima oko novonastale situacije, oko korišćenja vrste hibrida zbog klimatskih uslova i predviđanja projekcije gustine sađenja zbog eventualne suše.

Stanković je podsetio da je planirano da se prolećna setva u Srbiji obavi na ukupno 2,7 miliona hektara, od čega 400.000 hektara pod industriskim biljem. Pored šećerne repe, predviđena je setva suncokreta i soje na po 160.000 hektara.

Kukuruz će biti zasejan na oko 1,2 miliona hektara, povrće na 350.000 do 360.000 hektara, a na preostalim površinama krmno bilje i ostalo.

Do sada je zasejano veoma malo površina pod šećernom repom, svega nekoliko stotina hektara, od planiranih 60 hiljada hektara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik