ŠG Romanija sa Sokoca među tri najuspješnija gazdinstva

Bez autora
Aug 02 2021

ŠG Romanija sa Sokoca je među tri najuspješnija gazdinstva u Šumama Srpske. Premašen je plan proizvodnje, a drvoprerađivači zadovoljni. Za šest mjeseci ove godine ostvarili su dobit od 520 hiljada maraka. Uskoro počinju i proizvodnju eteričnih ulja.

Šuma je najvažniji resurs, na čijem je iskorišćavanju baziran razvoj opštine Sokolac. U gazdinstvu Romanija sječa se realizuje po planu, a ukupan etat za ovu godinu je oko 125.000 kubika. Posao u šumi sam po sebi težak, a posao sjekača, često i vrlo opasan. Ipak, kažu da povreda na radu do sada nije bilo.

Istovremeno se radi i na pošumljavanju.

- U proljećnom dijelu izvršeni su planirani šumsko -uzgojni radovi, pošumljeno oko 20 hektara, oko 40.000 sadnica smrče, bora i jele, a ostalo će se uraditi po planu za jesenji dio pošumljavanja - rekala je Danka Đukić, šef Službe za pripremu, praćenje i unaprijeđenje proizvodnje ŠG Romanija Sokolac.

Smanjen je i broj šumskih krađa.

- Što se tiče očuvanja šume iz godine u godinu imamo sve veći uspjeh. Imamo dobru saradnju sa policijom, tako da iz godine u godinu sve uspješnije suzbijanje šumskih krađa - naveo je Goran Kosorić, upravnik RЈ Kaljina u ŠG Romanija Sokolac.

S ciljem održivog korišćenja šumskih proizvoda i unapređenja djelatnosti šuma, prošle godine u Šumama Srpske osnovan je sektor za ostale šumske proizvode i ostale djelatnosti.

- Imamo velike potencijale, instalirano postrojenje za cijeđenje eteričnih ulja. Planiramo da ga pokrenemo, traži se tržište za prodaju tih eteričnih ulja , koja nisu nimalo bezazlen proizvod na svjetskom tržištu. Drugo je biomasa koja će uz ostale proizvode biti ostvarenje dodatnih prihoda. Moći ćemo konstatovati da je ŠG Romanija apsolutno na zdravim nogama i funkcioniše na način na koji funkcionišu svi stabilni dijelovi organizacionog preduzeća - smatra Strahinja Bašević, direktor ŠG Romanija.

Obaveze prema radnicima, dobavljačima i izvođačima redovno se izmiruju. U ŠG Romanija investiraće u rekonstrukciju šumskih puteva i asfaltiranje pet lokalnih dionica, te u proširenje voznog parka, a u planu je izgradnja lovačke kuće na Romaniji, kako bi se ostvarili dodatni prihodi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik