Srbija na korak od korišćenja sredstava EU za poljoprivredu

Bez autora
Mar 24 2014

Šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević izjavila je danas da se naša zemlja nalazi na korak od otvaranja mogućnosti da koristi sredstva EU namenjena poljoprivredi i ruralnom razvoju, koja u prvoj fazi iznose 11 miliona evra godišnje. Miščević je u obraćanju novinarima, uoči početka konferencije "Agrarna politika Srbije", objasnila da je država sve bliže dostizanju akreditacije za korišćenje sredstava koja su direktno namenjena za pomoć i podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji. U prvoj fazi, kako je ponovila, ta sredstva iznose 11 miliona evra na godišnjem nivou, što je tek uvod za korišćenje drugih strukturnih fondova i sredstava iz zajedničke poljoprivredne politike, koji su mnogo veći i značajniji. Ona je ocenila da bi shodno tome uprava za agrarna plaćanja trebalo da bude osnovana odmah nakon formiranja nove vlade, a njeno sedište trebalo bi da bude u Beogradu.

Srbija na korak od korišćenja sredstava EU za poljoprivreduŠef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević izjavila je danas da se naša zemlja nalazi na korak od otvaranja mogućnosti da koristi sredstva EU namenjena poljoprivredi i ruralnom razvoju, koja u prvoj fazi iznose 11 miliona evra godišnje.

Miščević je u obraćanju novinarima, uoči početka konferencije "Agrarna politika Srbije", objasnila da je država sve bliže dostizanju akreditacije za korišćenje sredstava koja su direktno namenjena za pomoć i podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji.

U prvoj fazi, kako je ponovila, ta sredstva iznose 11 miliona evra na godišnjem nivou, što je tek uvod za korišćenje drugih strukturnih fondova i sredstava iz zajedničke poljoprivredne politike, koji su mnogo veći i značajniji.

Ona je ocenila da bi shodno tome uprava za agrarna plaćanja trebalo da bude osnovana odmah nakon formiranja nove vlade, a njeno sedište trebalo bi da bude u Beogradu.

Miščević je podsetila na to da je na skriningu o Poglavlju 12 bilo reči o brojnim standardima bezbednosti hrane koji zahtevaju dosta investicija i referentne laboratorije koje će biti u skladu sa standardima EU.

Tokom skrininga u Briselu, urađen je i analitički pregled razvoja sela i ruralnih područja, što je prva faza Poglavlja 11, navela je ona i dodala da je bilo reči i o pitanju organizacije zajedničkog tržišta poljoprivrednih proizvoda, kao i zaštiti domaćih brendova.

Prema njenim rečima, Srbija u okviru razgovora sa EU o poljoprivredi ne počinje od nule,već sa Strategijom razvoja poljoprivrede koju je resorno ministarstvo nedavno predstavilo.

Šef ekonomskog odeljenja Delegacije EU u Srbiji Frik Janmat ocenio je da je Srbija već konkurentna za nastup na zajedničkom evropskom tržištu, s obzirom na to da je zemlja kandidat za članstvo u EU koja ima višak poljoprivrednih proizvoda.

Janmat je naveo da Srbija ima veći izvoz hrane od uvoza, što je dobar znak i pokazuje da je ona već konkurentna na evropskom tržištu.

U cilju podizanja nivoa konkurentnosti, Srbija mora da radi na unapređenju standarda i kvaliteta kada je reč o ekologiji i bezbednosti hrane, ukazao je on i poručio da Srbija ima dobar potencijal, ali da je u toj oblasti čeka još mnogo posla.

Prema njegovim rečima, potencijal Srbije se video po tome što je ona beležila povećanje proizvodnje i izvoza hrane uprkos postepenom smanjenju carina u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

On je najavio dalju podršku unapređenju srpskog agrara kroz IPA programe, i napomenuo da se to, pre svega, odnosi na izgradnju kapaciteta institucija, inspekcijskih službi i laboratorija.

Kada je reč o zajedničkoj agrarnoj politici EU, Janmat je najavio da će od sledeće godine biti ukinuta kvota za mleko, a od 2017. godine i kvota za šećer.

Konferenciju "Agrarna politika Srbije" organizovao je NIN Fokus uz institucionalnu podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik