Srbija nije izvezla toksičnu pšenicu

Bez autora
Apr 08 2013

U Makedoniju nije izvezena pšenica u kojoj je utvrđeno povećano prisustvo olova, jer se prilikom izvoza prilaže izveštaj o obavljenim analizama o ispravnosti hrane. Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je da u Makedoniju nije izvezena pšenica u kojoj je utvrđeno povećano prisustvo olova i da o takvoj pošiljci, o kojoj izveštavaju mediji, nije dobilo zvanično obaveštenje od makedonskih nadležnih organa.U Fitosanitarnoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede Srbije agenciji su rekli da takva pšenica "nije mogla biti izvezena jer se prilikom izvoza prilaže izveštaj o obavljenim analizama o ispravnosti hrane"...

Srbija nije izvezla toksičnu pšenicuU Makedoniju nije izvezena pšenica u kojoj je utvrđeno povećano prisustvo olova, jer se prilikom izvoza prilaže izveštaj o obavljenim analizama o ispravnosti hrane, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je da u Makedoniju nije izvezena pšenica u kojoj je utvrđeno povećano prisustvo olova i da o takvoj pošiljci, o kojoj izveštavaju mediji, nije dobilo zvanično obaveštenje od makedonskih nadležnih organa.

U Fitosanitarnoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede Srbije agenciji Beta su rekli da takva pšenica "nije mogla biti izvezena jer se prilikom izvoza prilaže izveštaj o obavljenim analizama o ispravnosti hrane".

Precizirano je da se prilikom izvoza, radi dobijanja potvrde o ispunjenosti uslova u pogledu bezbednosti hrane i hrane za životinje, fitosanitarnom inspektoru prilaže izveštaj o ispitivanju koji obuhvata ispitivanja kvaliteta, prisustva teških metala, pesticida, mikrobiološka ispitivanja i prisustva mikotoksina, a na osnovu potpisanog bilateralnog Sporazuma sa Makedonijom.

"Ne postoji opasnost da se takva pšenica, za koju se navodi da sadrži veće koncentracije olova, pojavi na tržištu Srbije", tvrde u Fitosanitarnoj inspekciji.

Objašnjeno je da se u slučaju povratka u zemlju, takva roba tretira kao roba iz uvoza i podleže kontroli kao i sve pošiljke iz uvoza na osnovu Zakona o bezbednosti hrane.

"Pšenica u Srbiji se redovno kontroliše, a na osnovu podataka instituta i stručnih službi koje prate njen kvalitet, kao i prema podacima Ministarstva poljoprivrede sa terena, pšenica roda 2012. godine najkvalitetnija je u poslednjih pet godina", navodi se usaopštenju.

Podseća se da je u 2012. godini iz Srbije u Makedoniju je izvezeno 14.400 tona pšenice, kao i da je svaku pošiljku pratila potvrda o ispunjenosti uslova u pogledu bezbednosti hrane i hrane za životinje.

Od početka 2013. do sada izvezeno je više od 8.200 tona i takođe, svaku pošiljku je pratila navedena potvrda o ispunjenosti uslova u pogledu bezbednosti hrane i hrane za životinje.

Mediji u Makedoniji i Srbiji preneli su da je u tri od pet uzoraka pšenice, uvezene iz Srbije u Makedoniju pre više od mesec dana, superanalizom je potvrdjen nedozvoljeni nivo olova.

To je potvrdila Agencija za hranu i veterinarstvo u Skoplju, ali nije poznato kolika je količina zatrovane pšenice koja je ušla u Makedoniju u pet pošiljki ukupne težine od 330.220 kilograma.

Proizvođači brašna iz Makedonije su po objavljivanju te vesti tatražili da se ispita i brašno poreklom iz Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik