Srpski agrar - najplodonosnija oblast privrede

Bez autora
Oct 20 2013

Agroprivreda predstavlja veliki razvojni potencijal Srbije i naš je zadatak da doprinesemo njegovom što boljem iskorišćenju i unapređenju, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prof. dr Dragan Glamočić na otvaranju Trećeg poljoprivrednog foruma “Hrana za Evropu – investirajmo u agroprivredu Srbije” u Subotici. Cilj je da srpski agrar postane najplodonosnija oblast privrede naše zemlje, privlačan teren za domaće i strane direktne investicije i mesto za razvoj agrobiznisa i ekonomije u celini. Kroz agrarnu politiku ministarstvo intenzivno radi na motivisanju i edukaciji poljoprivrednika kako bi se povećali prinosi i unapredila ukupna poljoprivredna proizvodnja. U centar zalaganja stavlja se gazdinstvo koje je spremno da jača i da podigne proizvodnju ukrupnjavanjem poseda, nabavkom mehanizacije i primenom savremenih agrotehničkih mera, ali poljoprivrednici moraju biti spremni za mnogo veću konkurenciju u procesu pristupanja EU.

Srpski agrar - najplodonosnija oblast privredeAgroprivreda predstavlja veliki razvojni potencijal Srbije i naš je zadatak da doprinesemo njegovom što boljem iskorišćenju i unapređenju, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prof. dr Dragan Glamočić na otvaranju Trećeg poljoprivrednog foruma “Hrana za Evropu – investirajmo u agroprivredu Srbije” u Subotici.

Cilj je da srpski agrar postane najplodonosnija oblast privrede naše zemlje, privlačan teren za domaće i strane direktne investicije i mesto za razvoj agrobiznisa i ekonomije u celini, istakao je ministar Glamočić.

On je naglasio da kroz agrarnu politiku ministarstvo intenzivno radi na motivisanju i edukaciji poljoprivrednika kako bi se povećali prinosi i unapredila ukupna poljoprivredna proizvodnja.

U centar zalaganja stavlja se gazdinstvo koje je spremno da jača i da podigne proizvodnju ukrupnjavanjem poseda, nabavkom mehanizacije i primenom savremenih agrotehničkih mera, rekao je ministar Glamočić i dodao da poljoprivrednici moraju biti spremni za mnogo veću konkurenciju u procesu pristupanja EU.

Ministar je naveo da su našoj poljoprivredi neophodna kapitalna i tekuća ulaganja u primarnu proizvodnju, prerađivačku industriju, skladišne, prodajne i distributivne kapacitete, kao i u infrastrukturu.

Postavljeni su visoki ciljevi, ali ministar je siguran da će se uspeti da se poveća produktivnost i efikasnost, da se unapredi i iskoristi izvozni potencijal, da se modernizuje proizvodnja, a bezbednost hrane i prehrambena sigurnost da se podigne na najviši nivo, saopštio je ministar Glamočić.

On je dodao da je potrebno raditi još bolje i predanije kako bi se agrar revitalizovao, bruto domaći proizvod porastao a konkurentnost proizvoda podigla na viši nivo.

Resorno ministarstvo čini sve što je potrebno da se domaćem agrobiznisu donese dugo očekivan procvat. Srbija je zemlja visoke poslovnosti, pogodno tlo za ulaganja, pouzdan je partner i kolega od poverenja, zaključio je ministar Dragan Glamočić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik