Stranci, ipak, oru

Bez autora
Jul 05 2011

Irska kompanija „Baltik properti investment limitid“ vlasnik je dva velika poljoprivredna dobra u opštini Odžaci, „Vojvodine“ iz Bačkog Brestovca i „Miletića“ iz Srpskog Miletića. Božidar Roca je vlasnik somborskog „Agri biznis partnera“ koje je posredovalo u njihovoj kupovini od konzorcijuma iz Odžaka, na čijem čelu je bio Borislav Lilić. Oni su bili neka vrsta posrednika u tim transakcijama i sve je urađeno u skladu sa našim zakonima. Borislav Lilić je, inače, pomenuta gazdinstva, sa oko 5.100 hektar zemlje, kupio na aukciji 2003. godine. Ircima ih je preprodao 2007, a godinu kasnije je hrvatskoj „Žito grupi“ iz Osijeka prodao i gazdinstvo „Ratkovo“, sa 2.200 hektara. Zbog toga stranci sada u opštini Odžaci poseduju 7.300 hektara, ili više od jedne trećine najbolje zemlje u Evropi.

Stranci, ipak, oruIrska kompanija „Baltik properti investment limitid“ vlasnik je dva velika poljoprivredna dobra u opštini Odžaci, „Vojvodine“ iz Bačkog Brestovca i „Miletića“ iz Srpskog Miletića - potvrdio je u ponedeljak za „Novosti“ Božidar Roca, vlasnik somborskog „Agri biznis partnera“, preduzeća koje je posredovalo u njihovoj kupovini od konzorcijuma iz Odžaka, na čijem čelu je bio Borislav Lilić.

- Mi smo bili neka vrsta posrednika u tim transakcijama i sve je urađeno u skladu sa našim zakonima.

Borislav Lilić je, inače, pomenuta gazdinstva, sa oko 5.100 hektar zemlje, kupio na aukciji 2003. godine. Ircima ih je preprodao 2007, a godinu kasnije je hrvatskoj „Žito grupi“ iz Osijeka prodao i gazdinstvo „Ratkovo“, sa 2.200 hektara.

- Zbog toga stranci sada u opštini Odžaci poseduju 7.300 hektara, ili više od jedne trećine najbolje zemlje u Evropi - kaže Nenad Ilić, predvodnik malih akcionara „Ratkova“, koji sudskim putem traže vraćanje zemlje koju sada poseduju Hrvati.

Postupke pred domaćim sudovima su, sa istim ciljem, pokrenuli i mali akcionari „Vojvodine“ i „Miletića“.

- Tražimo i da se Ircima zabrani dalja prodaja zemlje i zgrada, što je već urađeno sa oko 400 hektara i farmom krava - kaže Brestovčanin Miloš Konjević.

Zajedno sa grupom kolega, on je osnovao novu zadrugu „Restitucio in“, koja pred našim sudovima zvanično zahteva povraćaj zemlje, a na sličan način su se organizovali i bivši radnici „Miletića“.

- Kao pravni naslednik, naša zadruga traži vraćanje 1.561 hektara zemlje koju je „Miletić“, pedesetih godina, otkupio od kolonista - precizira Milan Bukilić, predsednik Skupštine ZZ „Agro Miletić“.

- To je zadružna zemlja i niko nije imao pravo da je proda privatnicima, ni domaćim, ni stranim.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik