Počeo je otkup industrijskog krumpira za čips. Zbog dugotrajne suše zasad se procjenjuje da bi urod mogao biti slabiji od uobičajenog. No ipak će ga biti dovoljno kako bi najveći domaći otkupljivač industrijskog krumpira za tvornicu u Hercegovcu osigurao potrebnu sirovinu.
Nitko više i ne uzgaja industrijski krumpir bez natapanja. No dugotrajne visoke temperature učinile su svoje pa na moslavačkim poljima prvi rezultati berbe ranih sorti zasad nisu optimistični.
- Prošle godine kod mene je bio prosjek 38 tona što je zadovoljavalo. Ove godine ne znam hoću li postići taj prinos. Navodnjavao sam, ali bila su tri toplinska vala pa će to biti teško, naveo je Nikola Stepić, Veliki Zdenci.
Ovdašnji su proizvođači iskusni te više od tri desetljeća uzgajaju industrijski krumpir.
- Klima je nama najveći problem u proizvodnji krumpira. Svaka godina je sve teža i izazovnija što se tiče klime, toplinski valovi nas jednostavno ne miluju, kazao je Željko Bengez, Veliki Zdenci.
Male, udaljene parcele otežavaju natapanje.
- Do parcele dovlačimo vodu iz rijeke Ilove koja je udaljena od nas 900 metara. To su ogromni poslovi selidbe sistema za navodnjavanje s jedne parcele na drugu, istaknuo je Kristijan Bengez, Veliki Zdenci.
Otkupna cijena unaprijed je ugovorena, a proizvođači očekuju da će berbe kasnijih sorti ipak donijeti bolji urod.
- Bez obzira što krumpir izgleda na datum relativno dobro ne očekujemo neke strašne prinose, izjavio je Tomislav Bengez, Veliki Zdenci.
U tvornici u Hercegovcu očekuju da će do kraja listopada, do kada traje okup, stići dovoljno krumpira za preradu. Ugovaraju otkup ne samo iz Moslavine nego i iz Slavonije te Međimurja, upravo kako bi se smanjio rizik od elementarnih nepogoda.
- Investirali smo neke stvari i u liniju tako da ćemo ove godine moći ako ustreba i u tri smjene raditi. Ideja je zapravo za skladištenje početi vaditi krumpir kada će temperature pasti, što bi trebalo osigurati bolju kvalitetu kasnije tijekom godine, kazao je Josip Cvetko, direktor tvornice, Hercegovac.
S 500 ugovorenih hektara očekuje se 15.000 tona krumpira za proizvodnju čipsa i grickalica od sirovine s domaćih polja, od kojih će gotovo polovina završiti u izvozu.