Sve više organske poljoprivrede u Sloveniji

Bez autora
Jul 14 2013

Ukupno zemljište pod organskim zasadima u Sloveniji uvećano je prošle godine za oko 3.000 hektara, što je 9 % u odnosu na prethodnu godinu. Najveći broj farmi koje su pokrenule organsku proizvodnju nalazi se u obalnim općinama Koper i Piran. Zasadi maslina uvećani su za 100 posto i zauzimaju najveći dio novog zemljišta upotrijebljenog za organsku proizvodnju, iako je njihov ukupan udjel u organskoj poljoprivredi skroman i prošle godine je iznosio ispod 0,5 posto. U Sloveniji se 21 posto maslina uzgaja organski. Livade i pašnjaci i dalje čine najveći dio, 85 posto, organskih poljoprivrednih područja. U kategoriji organskog uzgoja životinja, zabilježen je rast od 80 posto u uzgoju organskih pilića, ribe (64 posto) i zečeva (38 posto), dok je broj stoke i ovaca ostao isti. Prošle godine je, međutim, 100 farmi odustalo od organske proizvodnje.

Sve više organske poljoprivrede u SlovenijiUkupno zemljište pod organskim zasadima u Sloveniji uvećano je prošle godine za oko 3.000 hektara, što je 9 % u odnosu na prethodnu godinu.

Najveći broj farmi koje su pokrenule organsku proizvodnju nalazi se u obalnim općinama Koper i Piran, navodi Zavod za statistiku, a prenosi slovenska agencija STA.

Zasadi maslina uvećani su za 100 posto i zauzimaju najveći dio novog zemljišta upotrijebljenog za organsku proizvodnju, iako je njihov ukupan udjel u organskoj poljoprivredi skroman i prošle godine je iznosio ispod 0,5 posto. U Sloveniji se 21 posto maslina uzgaja organski.

Livade i pašnjaci i dalje čine najveći dio, 85 posto, organskih poljoprivrednih područja. U kategoriji organskog uzgoja životinja, zabilježen je rast od 80 posto u uzgoju organskih pilića, ribe (64 posto) i zečeva (38 posto), dok je broj stoke i ovaca ostao isti.

Prošle godine je, međutim, 100 farmi odustalo od organske proizvodnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik