Trešnje iz Hercegovine nemaju konkurenciju

Bez autora
Sep 14 2020

Kompanija Jaffa-Komerc iz Blagaja kod Mostara i njemačka vladina razvojna organizacija Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ), u okviru DEVELOPPP.de programa, finansiranog od Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) Savezne Republike Njemačke, implementiraće projekt jačanja proizvodnje trešnje u Hercegovini.

Novi hektari

Kako su nam kazali, riječ je o trogodišnjem projektu koji u suštini doprinosi razvoju strukturirane i ka tržištu orijentisane proizvodnje trešnje u regiji Hercegovine i to u općinama Mostar, Stolac, Čapljina, Ljubuški i Široki Brijeg.

Nedim Badžak, vlasnik Jaffa-Komerca, za Oslobođenje je kazao kako oni trenutno pod trešnjama imaju sedam hektara.

- Kroz ovaj projekt mi nećemo dalje širiti našu plantažu, nego želimo izgraditi formalnu kooperantsku strukturu od 50-100 manjih proizvođača sa iskustvom u poljoprivredi i voćarstvu, što je novih 10 hektara zemljišta pod sadnicama trešnje, istakao je Badžak.

Javni poziv za učešće u projektu je objavljen jučer, a kako je kazao Badžak, prema dosadašnjim informacijama, zainteresovanih za proizvodnju trešnje ima dosta.

- Želimo da povećamo proizvodnju trešnje u Hercegovini, čime ćemo povećati i izvoz jer su naše trešnje izuzetno tražene, kad je sezona trešanja u Hercegovini, nema ih nigdje u Evropi i imamo veliku mogućnost izvoza, istakao je Badžak, dodajući da su ove godine izvezli oko 100 tona jer ih vrijeme nije poslužilo, inače je izvoz mnogo veći.

U okviru projekta odabranim kooperantima biće podijeljeno do 7.500 dvogodišnjih sadnica trešnje (sorte Ferrovia i/ili Celeste), a Jaffa-Komerc se obavezao na otkup trešanja proizvedenih u skladu sa zahtjevima stručnjaka angažiranih na projektu, što će biti regulisano posebnim ugovorom.

Standardi

Poseban fokus u okviru projekta se stavlja i na izgradnju kapaciteta u smislu stručnih obuka i razmjenu iskustava, ali i praktičnog treninga i to prema zahtjevima Global GAP i Global Gap 2 standarda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik