Trstenik: Sadnice za Ruse

Bez autora
Mar 25 2014

Kontingent od 9.000 sadnica voća i loznih kalemova krenuo je ove sedmice put ruskog grada Aksaja, gde će biti posađene na oglednom dobru. Zahvaljujući saradnji dve bratske opštine, Rusi su ustupili imanje od pet hektara na kojem će se ubuduće saditi trsteničke kulture, koje odatle „idu“ na tržište. Milorad Pantić, jedan od najvećih proizvođača voćnih sadnica u Srbiji i zadužen za ovu isporuku, kaže da ne postoji ništa sa ovog podneblja što već nisu poslali u Rusiju. Jer, tamošnja Rostovska oblast nema razvijenu poljoprivredu, pa se Trsteničani nadaju dobrom plasmanu plodova sa oranica. Naime, pored sadnog materijala iz ovog kraja, uskoro bi Rusima trebalo da budu isporučeni i gotovi proizvodi sa ovdašnjih njiva. Zasad koji će Rusi podići biće svojevrsna reklama za naše poljoprivredne proizvođače, kaže Miroslav Aleksić, predsednik opštine Trstenik. Ovo je način da se intenzivno vratimo na rusko tržište, tim pre što se perspektive otvaraju za sve proizvođače sa leve strane Morave. U Opštinskom veću najavljuju da će napredak srpskih sadnica u Rusiji pratiti i neko od srpskih stručnjaka.

Trstenik: Sadnice za RuseKontingent od 9.000 sadnica voća i loznih kalemova krenuo je ove sedmice put ruskog grada Aksaja, gde će biti posađene na oglednom dobru. Zahvaljujući saradnji dve bratske opštine, Rusi su ustupili imanje od pet hektara na kojem će se ubuduće saditi trsteničke kulture, koje odatle „idu“ na tržište.

Milorad Pantić, jedan od najvećih proizvođača voćnih sadnica u Srbiji i zadužen za ovu isporuku, kaže da ne postoji ništa sa ovog podneblja što već nisu poslali u Rusiju. Jer, tamošnja Rostovska oblast nema razvijenu poljoprivredu, pa se Trsteničani nadaju dobrom plasmanu plodova sa oranica.

Naime, pored sadnog materijala iz ovog kraja, uskoro bi Rusima trebalo da budu isporučeni i gotovi proizvodi sa ovdašnjih njiva.

- Zasad koji će Rusi podići biće svojevrsna reklama za naše poljoprivredne proizvođače - kaže Miroslav Aleksić, predsednik opštine Trstenik.

- Ovo je način da se intenzivno vratimo na rusko tržište, tim pre što se perspektive otvaraju za sve proizvođače sa leve strane Morave.

U Opštinskom veću najavljuju da će napredak srpskih sadnica u Rusiji pratiti i neko od srpskih stručnjaka.

- Prilikom boravka u Aksaju, uvideli smo da je njihov tehnološki proces na niskom nivou, pa nameravamo da im pomognemo i stručnim savetima - kaže Gerasim Atanasković, većnik zadužen za poljoprivredu.

Rusi su, inače, zainteresovani za šljive, jabuke, jagode, paradajz, krastavac i drugo voće i povrće. Aksaj ima više od 100.000 stanovnika, a čitava Rostovska oblast više od pet miliona.

Potencijal

U trsteničkoj opštini svake godine uspeva oko 6.000.000 voćnih sadnica i 15 miliona komada loznih kalemova svih kontinentalnih sorti. Proizvode se i borovnica, ribizla, ruže, ukrasno zimzeleno i listopadno drveće, šiblje... i gotovo 100.000 tona povrća - od čega 18.000 tona paradajza, 12.000 tona paprike, 260 tona šargarepe u plastenicima i 12.000 tona na otvorenom prostoru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik