Turska će i u BiH provesti uspješni poljoprivredni model

Bez autora
Mar 25 2012

Turska će u BiH implementirati vlastiti model ulaganja u poljoprivredu. KOYDES je projekt razvoja ruralnih područja u čijem se okviru nalaze infrastrukturalni projekti poput izgradnje puteva i sistema pitke vode, implementiran od 2004. do 2008. godine u Turskoj, a kasnije je pohvaljen i prikazan primjerom na Vijeću međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede u Rimu. Turska je predložilia poljoprivredne projekte za BiH koji će raseljenim licima otvoriti mogućnost povratka. Predložili su sistem koji će doprinijeti poljoprivrednoj proizvodnji te na taj način osigurati radna mjesta, kroz obrađivanje vlastite zemlje i korištenje svojih resursa. Ovaj model potaknut će povratak u ruralna područja i oživjeti poljoprivrednu proizvodnju.

Turska će i u BiH provesti uspješni poljoprivredni modelTurska će u BiH implementirati vlastiti model ulaganja u poljoprivredu. Kazao je to u Ankari ministar poljoprivrede i stočarstva Turske Mehmet Mehdi Eker, gostujući na redovnom sastanku urednika novinske agencije Anadolija.

Izgradnja puteva

KOYDES je projekt razvoja ruralnih područja u čijem se okviru nalaze infrastrukturalni projekti poput izgradnje puteva i sistema pitke vode, implementiran od 2004. do 2008. godine u Turskoj, a kasnije je pohvaljen i prikazan primjerom na Vijeću međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede u Rimu, prenosi Anadolija.

Odgovarajući na pitanja direktora regionalne direkcije za Balkan novinske agencije Anadolija Omera Cetresa, u okviru online uredničkog sastanka, kome su prisustvovali predstavnici ove agencije iz Turske i svijeta, Eker je podsjetio na model ulaganja u poljoprivredu koji je doprinio razvoju ovog sektora u Turskoj.

Održivi projekti

- Predložili smo poljoprivredne projekte za BiH koji će raseljenim licima otvoriti mogućnost povratka. Predložili smo sistem koji će doprinijeti poljoprivrednoj proizvodnji te na taj način osigurati radna mjesta, kroz obrađivanje vlastite zemlje i korištenje svojih resursa. Ovaj model potaknut će povratak u ruralna područja i oživjeti poljoprivrednu proizvodnju - kazao je Eker.

Govoreći o historiji BiH, Eker je dodao da je prostor BiH bio izložen ratu i stradanjima te da je rat bio razlog velikih migracija u zemlji. Model koji će implementirati u BiH, kako je rekao, pomoći će održivi povratak raseljenih osoba osiguravajući radna mjesta.

- Mi ćemo pomoći da projekt zaživi, a domaće stanovništvo će ga, uz našu pomoć, dalje razvijati - pojasnio je Eker.

Lakši život

Podsjetivši da su predloženi projekti već implementirani u Turskoj te da je ovaj model prikazan kao primjer manje razvijenim državama od Organizacije za poljoprivredu i prehranu Ujedinjenih naroda, Eker je dodao da je ovaj model predložen jer je "već provjeren" i da je siguran da će olakšati živote mnogim ljudima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik