U ARKOD upisano više od 40 tisuća poljoprivrednika

Bez autora
May 19 2010

U novi sustav ARKOD, koji evidentira stvarno korištenje poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj, do sada je upisano više od 40 tisuća poljoprivrednika i 200 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta. Riječ je o petini svih posjeda evidentiranih u Upisniku poljoprivrednih gospodarstava, odnosno o 300 tisuća ARKOD parcela. Požeško-slavonska županija već je dovršila proces upisivanja poljoprivrednika, a završetak tog procesa uskoro se očekuje u Brodsko-posavskoj županiji gdje je upisano 85 posto poljoprivrednih gospodarstava te u Karlovačkoj županiji (82 posto). Početkom svibnja upis u ARKOD započeo je u Istarskoj županiji te dijelovima Vukovarsko-srijemske i Zagrebačke županije. Tijekom ovog i slijedećeg tjedna upisivanje će započeti i u gradu Zagrebu te Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji čime će sve županije biti obuhvaćene provedbom ovog projekta.

U ARKOD upisano više od 40 tisuća poljoprivrednikaU novi sustav ARKOD, koji evidentira stvarno korištenje poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj, do sada je upisano više od 40 tisuća poljoprivrednika i 200 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta, izvjestili su iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Riječ je o petini svih posjeda evidentiranih u Upisniku poljoprivrednih gospodarstava, odnosno o 300 tisuća ARKOD parcela, navodi se u priopćenju.

Iz Agencije ističu kako je Požeško-slavonska županija već dovršila proces upisivanja poljoprivrednika, a završetak tog procesa uskoro se očekuje u Brodsko-posavskoj županiji gdje je upisano 85 posto poljoprivrednih gospodarstava te u Karlovačkoj županiji (82 posto).

Početkom svibnja upis u ARKOD započeo je u Istarskoj županiji te dijelovima Vukovarsko-srijemske i Zagrebačke županije.

Tijekom ovog i slijedećeg tjedna upisivanje će započeti i u gradu Zagrebu te Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji čime će sve županije biti obuhvaćene provedbom ovog projekta.

Upis u ARKOD se provodi od veljače ove godine, a završetak upisivanja poljoprivrednika na nacionalnoj razini planira se u prosincu, navodi se u priopćenju.

Iz Agencije također ističu kako je intenzivniji upis u ARKOD rezultat pojačanih napora Agencije za plaćanja te partnerskih organizacija - Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) i Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu (HZPSS).

Upis u ARKOD je besplatan i obavlja ga 560 djelatnika tih institucija.

Uvođenje ARKOD-a pretpostavka je za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 11. "Poljoprivreda i ruralni razvitak", a primjena novog sustava započet će ulaskom Hrvatske u EU.

Sustav će omogućiti poljoprivrednicima lakši i jednostavniji način podnošenja zahtjeva za EU poticaje te transparentnije korištenje državnih poticaja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik