U februaru međudržavni sporazum sa UAE

Bez autora
Feb 03 2013

Ministar finansija i privrede u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da će tokom februara biti potpisan međudržavni sporazum Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u brojnim oblastima, koji će biti i pravni osnov za ugovor sa kompanijom Al Dahra. Cilj je da ugovor sa Al Dahrom bude zaključen tokom marta, kada će biti osnovano i zajedničko preduzeće u kome će Srbija imati 20 posto, a Al Dahra 80 posto vlasništva. Predugovor o saradnji sa Al Dahrom potpisan je u Abu Dabiju 13. januara, a predstavnici te kompanije već od sutra će biti u kontaktu sa predstavnicima kombinata koji su predmet ugovora kako bi se rezultati saradnje videli već u ovoj sezoni. Al Dahra je jedna od najvećih kompanija u oblasti agroindustrije u svetu i prošle godine je izvezla poljoprivredne proizvode u vrednosti od 800 miliona dolara. Oni se ne bave samo poljoprivrednom proizvodnjom, već imaju i ogromnu mrežu trgovina, a to je jako važno za sve srpske poljoprivrednike.

U februaru međudržavni sporazum sa UAEMinistar finansija i privrede u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da će tokom februara biti potpisan međudržavni sporazum Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u brojnim oblastima, koji će biti i pravni osnov za ugovor sa kompanijom Al Dahra.

Dinkić je nakon sastanka sa delegacijom te kompanije u Ministarstvu finansija i privrede naveo da je cilj da ugovor sa Al Dahrom bude zaključen tokom marta, kada će biti osnovano i zajedničko preduzeće u kome će Srbija imati 20 posto, a Al Dahra 80 posto vlasništva.

On je istakao da je predugovor o saradnji sa Al Dahrom potpisan u Abu Dabiju 13. januara i napomenuo da će predstavnici te kompanije već od sutra biti u kontaktu sa predstavnicima kombinata koji su predmet ugovora kako bi se rezultati saradnje videli već u ovoj sezoni.

Prema njegovim rečima, Al Dahra je jedna od najvećih kompanija u oblasti agroindustrije u svetu i prošle godine je izvezla poljoprivredne proizvode u vrednosti od 800 miliona dolara. Oni se ne bave samo poljoprivrednom proizvodnjom, već imaju i ogromnu mrežu trgovina, saopštio je ministar i dodao da je to jako važno za sve srpske poljoprivrednike.

Pored toga što će se oni baviti poljoprivrednom proizvodnjom u Srbiji, siguran sam da će se Al Dahra pojaviti na tržištu i kao jedan od pouzdanih kupaca viškova poljoprivrednih proizvoda, naglasio je Dinkić.

Sa zaposlenima sedam poljoprivrednih kombinata, koji će biti deo zajedničkog preduzeća sa Al Dahrom, biće obavljeni razgovori, a oni koji žele i koji su sposobni da rade ostaće u tom preduzeću, dok će ostali imati pravo na socijalni program.

Kompanija iz UAE namerava da u Srbiji izgradi i pet fabrika za preradu hrane, a u narednih mesec i po dana odlučiće na kojim lokacijama, pri čemu će Bačka Palanka sigurno biti jedna od njih.

Prema rečima ministra, Al Dahra je zainteresovana i za luku Pančevo, pa bi približno 40 hektara državnog zemljišta u tom gradu trebalo da bude stavljeno u funkciju izgradnje nove luke, gde bi bio logistički centar pre svega poljoprivrednih, ali i industrijskih proizvoda.

Sa predstavnicima Al Dahre se, kako je istakao, razgovara i o unapređenju poslovanja državne kompanije Jugoslovensko rečno brodarstvo, i postoji ideja da se u srednjem roku uloži 40 miliona evra u kupovinu novih brodova jer je sadašnja flota stara.

Dinkić je naglasio i da Rojal grupa, čija je delagacija ovih dana boravila u Beogradu, ovog proleća planira da otvori banku u glavnom gradu Srbije, koja bi bila prva banka iz UAE u regionu, što govori o značaju koji ta zemlja pridaje saradnji sa Srbijom.

U narednim nedeljama i mesecima tokom ove godine može se očekivati mnogo konkretnih projekata u saradnji Srbije i UAE, naglasio je Dinkić.

Ministar je napomenuo i da će u utorak, 5. februara, sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goranom Kneževićem i predstavnicima Razvojnog fonda Abu Dabija razgovarati o investicijama u sistem navodnjavanja u Srbiji, kao i o potencijalnoj liniji za dugoročne kredite za poljoprivrednike.

Knežević je na sastanku istakao da je ugovor o saradnji sa Al Dahrom jedan od najboljih koji je Srbija postigla poslednjih decenija i da će predstavljati novi iskorak za srpsku poljoprivredu, koja će od tog ugovora dobiti znanje, tehnologiju i novac.

“Mislim da ćemo tu šansu iskoristiti, rokovi su vrlo kratki, oformićemo već danas operativne timove koji će na terenu raditi sa našim prijateljima iz UAE i ja sam uveren da ćemo prve efekte videti već tokom ove godine, a u mandatu ove vlade ostvarićemo da naš bruto domaći proizvod i standard građana budu mnogo veći nego sada”, istakao je on.

Zamenik predsednika Al Dahre Kadim Abdul Aldarej saopštio je da će ukupna investicija te kompanije u Srbiju iznositi približno 300 miliona evra, što uključuje ulaganja u proizvodnju, opremu, nove fabrike i sve druge oblasti.

On je naglasio da je Srbija važna zemlja za njegovu kompaniju jer će roba koja će se proizvoditi u Srbiji ići ne samo u UAE, već će se prodavati u celom svetu.

Aldarej je naveo i da će suštinska korist od ovog ugovora sa Al Dahrom biti u najvećoj meri na strani Srbije, imajući u vidu sva ulaganja koja ta kompanija planira.

Prema njegovim rečima, iako će 80 posto zajedničkog preduzeća biti vlasništvo Al Dahre, 85 posto koristi ići će Srbiji, imajući u vidu sve investicije koje će doći u logistiku, novu opremu, otvaranje novih radnih mesta i drugo.

On je naveo i da će tehnički timovi te kompanije doneti odluku o tome gde će se graditi fabrike, što će zavisiti od logističke povezanosti, kao i od proizvođačkih potencijala pojedinih oblasti.

Zamenik predsednika Al Dahre je naglasio da to neće biti samo fabrike za preradu hrane, već i centri za logističku podršku farmerima za zajednički rad, sa kojima će biti sklapani petogodišnji ugovori i dogovarano šta da se uzgaja i kojom dinamikom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik