U nove pogone investirati 500.000 KM

Bez autora
Jul 15 2014

Kako bi osigurali održivi povratak u naselje Tarevci kod Modriče, povratnici su osnovali Opću poljoprivrednu zadrugu u okviru koje planiraju izgradnju agro – biznis centra vrijednog pola miliona KM. Nakon što je privatni objekt u naselju otkupljen od vlasnika građevinske mašine rade punom parom. Prva od tri faza radova, na radost povratnika, je počela. U okviru preve faze gradimo halu površine 16 x 12 metara. Tu će biti smještena proizvodna linija za konzervaciju i pakovanje i tehničku obradu. Na gornjem dijelu tog poslovnog prostora će biti smještena hladnjača za početak kapaciteta 120 tona, a kasnije se nadamo još od 200 tona, ističe Nahdet Sulejmen, direktor Opće poljoprivredne zadruge Tarevci.

U nove pogone investirati 500.000 KMKako bi osigurali održivi povratak u naselje Tarevci kod Modriče, povratnici su osnovali Opću poljoprivrednu zadrugu u okviru koje planiraju izgradnju agro – biznis centra vrijednog pola miliona KM.

Nakon što je privatni objekt u naselju otkupljen od vlasnika građevinske mašine rade punom parom. Prva od tri faza radova, na radost povratnika, je počela.

- U okviru preve faze gradimo halu površine 16 x 12 metara. Tu će biti smještena proizvodna linija za konzervaciju i pakovanje i tehničku obradu. Na gornjem dijelu tog poslovnog prostora će biti smještena hladnjača za početak kapaciteta 120 tona, a kasnije se nadamo još od 200 tona – ističe Nahdet Sulejmen, direktor Opće poljoprivredne zadruge Tarevci.

Cijeli projekt će koštati oko 500.000 KM  i osigurat će zaradu kroz siguran plasman poljoprivrednih proizvoda za mnogo više kooperanata od sadašnjih 98.

- Investicija je pola miliona konvertibilnih maraka. Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je učestvovalo u ovom projektu već blizu 200 hiljada maraka. I mogu reći da ovakvi projekti će ohrabriti i druge mjesne povratničke zajednice – kazao je  Adil Osmanović, ministar za izbjegle i raseljene osobe FBIH koji je s modričkim načelnikom Mladenom Krekićem preisustvovao početku radova.

U Tarevce se, od prijeratnih 4.000 stanovnika vratila četvrtina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik