Uz tradicionalnog šarana, tu je i smuđ, amur, ali i prava delikatesa - europski som. Za blagdane je spremno više od 1000 tona.

Na ribnjacima kontinentalne Hrvatske na vrhuncu je sezona izlova slatkovodne ribe. Najtraženija je upravo sad, uoči božićnih blagdana.
Uz tradicionalnog šarana, tu je i smuđ, amur, ali i prava delikatesa - europski som. Za blagdane je spremno više od 1000 tona.
Koprca
se zlatorepi šaran u mrežama. Sezona je zimskog izlova. Jedan je to od
najtežih poslova u godini i za najiskusnije ribare.
- Riba je odlične kvalitete, dobra je ekipa pa je to i lakše odraditi, mada posao kao posao je jako težak, kaže Slobodan Medner, Garešnica.
Nakon
izlova riba se doprema rekordno brzo u ribarnice kako bi sačuvali
svježinu i kakvoću. Jer, tradicionalno, Slavoncima je najdraži baš ovaj
jedri, domaći šaran.
- U našim ribarnicama nismo u zadnje dvije godine korigirali cijene i ona iznosi 5,20 eura, ističe Katica Petkov, Ribnjačarstvo Agro invest grupa".
Nudi se i prava delikatesa - sve popularniji europski som. Uzgoj tog riječnog predatora u Kaniškoj Ivi jedinstven je u nas.
- Dobivamo jako dobre rezultate pecature od 4 kilograma, uz prinos od 5,5 tona po hektaru, kaže Jasna Ipša, voditeljica Ribnjaka, Kaniška Iva.
Iako
je zbog suše uzgojna sezona bila zahtjevna - ribe za blagdane ima
dovoljno, više od 1000 tona. Četvrtina ukupne slatkovodne proizvodnje u
nas.
- Proizvodnja se kreće oko 4 do 4,5 tisuća tona, cilj je kroz nove investicije, koje radimo, doći na 5 do 5,2 tisuće tona, kaže Marko Marijić, regionalni voditelj Ribnjačarstva PP Orahovica".
Zbog
drastičnih klimatskih promjena pred ovom su proizvodnjom golemi izazovi
s kojima se u koštac uhvatila i domaća znanost. I to metodom skraćenog
uzgojnog ciklusa, jedinstvenom u Europi.
- Mi već imamo mlađ koja se može nasaditi u ribnjacim početkom 5. ili 6. mjeseca koja je puno veća, otpornija, rekla je Ana Gavrilović, Agronomski fakultet iz Zagreba.
Konzumnu težinu postiže u samo godinu dana, dok je standardni uzgoj dvostruko dulji. Hrvatsku je to svrstalo u sam vrh proizvodnje šarana u Europi jer uz znanje imamo i očuvane vode ključne za vrhunski uzgoj.