U Sloveniji otkupna cijena pšenice 225 eura za tonu

Bez autora
Jul 05 2011

Poljoprivrednicima u slovenskom Prekmurju ove će godine otkupljivači za tonu pšenice prve klase umjesto lanjskih 140 eura plaćati 225 eura. Po prvi put nakon niza godina otkupne cijene su poznate unaprijed i u praksi se pokazalo da se dogovori mogu poštovati. Do jeseni će biti sklopljen i "etički kodeks" u kojemu će biti određena načela u odnosima između proizvođača hrane, prerađivača i trgovine kako bi se došlo do poštenog odnosa u cijenama. Zbog nedostatne proizvodnje hrane i radi postizanja što većeg stupnja samoopskrbe vlastitim poljoprivrednim proizvodima Slovenija bi proizvodnju pšenice, koja sada zadovoljava samo 30 posto njenih potreba, trebala dignuti na 60 do 70 posto potreba. Sadašnja vlada želi donijeti i zakon o poljoprivrednim zemljištima kako bi se zaustavio trend smanjivanja poljoprivrednih površina zbog gradnje stambenih i poslovnih objekata i cesta.

U Sloveniji otkupna cijena pšenice 225 eura za tonuPoljoprivrednicima u slovenskom Prekmurju ove će godine otkupljivači za tonu pšenice prve klase umjesto lanjskih 140 eura plaćati 225 eura.

"Po prvi put nakon niza godina otkupne cijene su poznate unaprijed i u praksi se pokazalo da se dogovori mogu poštovati", izjavio je u utorak u Murskoj Soboti prilikom sastanka sa seljacima i predstavnicima mlinsko-pekarskih udruga ministar poljoprivrede Dejan Židan.

Najavio je da će do jeseni biti sklopljen i "etički kodeks" u kojemu će biti određena načela u odnosima između proizvođača hrane, prerađivača i trgovine kako bi se došlo do poštenog odnosa u cijenama.

Zbog nedostatne proizvodnje hrane i radi postizanja što većeg stupnja samoopskrbe vlastitim poljoprivrednim proizvodima Slovenija bi proizvodnju pšenice, koja sada zadovoljava samo 30 posto njenih potreba, trebala dignuti na 60 do 70 posto potreba.

Sadašnja vlada želi donijeti i zakon o poljoprivrednim zemljištima kako bi se zaustavio trend smanjivanja poljoprivrednih površina zbog gradnje stambenih i poslovnih objekata i cesta.

Uz to, radi povećanja poljoprivrednog zemljišta aktualan je i strateški plan kojim bi se pošumljenost Slovenije smanjila kako bi se dobile nove poljoprivredne površine. Oko 60 posto slovenskog teritorija je pod šumama, a plan je da se taj postotak smanji na 50 posto kako bi se dobile nove površine za obradu, najavio je Židan.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik