Unapređenja stočarstva u Vojvodini

Bez autora
Dec 15 2013

U privrednoj komori Vojvodine održana je sedma godišnja skupština Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine, na kojoj su govorili ministar poljorpivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srbije, Dragan Glamočić, pokrajinska sekretarka za energetiku i mineralne sirovine Nataša Pavićević Bajić i predsednica Asocijacije mlekara Vojvodine Sanja Bugarski. Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić je govorio o zakonskim regulativama i merama koje će Ministarstvo usmeriti u pravcu podrške razvoja poljoprivrede. Naglasio je da je budžetom Republike Srbije za poljoprivredu izdvojeno više od 45 milijardi dinara. Naročito interesovanje pobudilo je pitanje GMO proizvodnje hrane. Glamočić je izneo stav Ministarstva poljoprivrede da naša zemlja neće dozvoliti uzgoj GMO-a, što će biti i zakonom uređeno, kao i to da neće biti dozvoljena upotreba GMO za ishranu ljudi.

Unapređenja stočarstva u VojvodiniU privrednoj komori Vojvodine održana je sedma godišnja skupština Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine, na kojoj su govorili ministar poljorpivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srbije, Dragan Glamočić, pokrajinska sekretarka za energetiku i mineralne sirovine Nataša Pavićević Bajić i predsednica Asocijacije mlekara Vojvodine Sanja Bugarski.

Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić je govorio o zakonskim regulativama i merama koje će Ministarstvo usmeriti u pravcu podrške razvoja poljoprivrede. Naglasio je da je budžetom Republike Srbije za poljoprivredu izdvojeno više od 45 milijardi dinara. Naročito interesovanje pobudilo je pitanje GMO proizvodnje hrane. Glamočić je izneo stav Ministarstva poljoprivrede da naša zemlja neće dozvoliti uzgoj GMO-a, što će biti i zakonom uređeno, kao i to da neće biti dozvoljena upotreba GMO za ishranu ljudi. Jedino je za ishranu stoke dopušteno korišćenje GMO sojine sačme. Inače 95 odsto mesa, jaja i mleka dolazi od životinja koje su hranjene GMO sojinom sačmom, što ne znači da su ove životinje genetski modifikovane, istakao je Glamočić, a prioritet upotrebe GMO sojine sačme za ishranu životinja određuje znatno niža cena.

Pokrajinska sekretarka za energetiku i mineralne sirovine Nataša Pavićević Bajić govorila je o uskoj povezanosti energetske efikasnosti i energetike sa poljoprivrednom proizvodnjom i stočarstvom. Ona je naglasila da će se u budućem periodu veliki broj projekata ovog Sekretarijata odnositi na pomoć stočarskoj proizvodnji, kroz izgradnju kogenerativnih postrojenja. Poboljšanjem energetske efikasnosti i uvođenjem novih tehnologija na farmama i poljoprivrednim gazdinstvima, u cilju da se kroz nove vidove uštede energije smanjenju troškovi proizvodnje, doprineće se povećanju konkurentnosti domaćeg proizvoda.

Tokom naredne godine izgradnja kogeneracijskih postrojenja biće osnov za podršku povećanja stočnog fonda, jer se na taj način povećava i količina stajnjaka, što predstavlja bazu za proizvodnju biogasa. Na ovaj način, zaokruženom metodom, doprineće se i povećanju stočnog fonda u našem regionu, kao jednoj od najvažnijih privrednih delatnosti Vojvodine.

Nataša Pavićević Bajić je obavestila prisutne o konkursima koje je Sekretarijat raspisao i koje ima nameru da raspiše tokom naredne godine. Sekretarijat je prihvatio predloge i sugestije koje je Asocijacija mlekara Vojvodine prezentovala na ovogodišnjem skupu "Dani energetike", te je za sledeću budžetsku godinu isplanirala podršku farmerima za projekte ugradnje solarnih kolektora, izmenjivača toplotne energije i zamene kotlova na fosilna goriva kotlovima na biomasu. Ovom prilikom istaknut je značaj otvorenog dijaloga između državnih organa i asocijacija poljoprivrednika, jer se na najbolji način definišu potrebe farmera i mogućnosti Pokrajinskog sekretarijata da ih podrži i pomogne u daljem razvoju.

Predsednica Asocijacije mlekara Vojvodine Sanja Bugarski govorila je o veoma lošem stanju u stočarstvu i istakla da je podrška Sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine od velikog značaja, s obzirom na to da je veliki broj projekata koje Sekretarijat podržava u bliskoj vezi sa razvojem stočarstva i direktno utiče na povećanje broja grla stoke u Vojvodini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik