Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević obavestio je danas preduzeća koja obavljaju prijem i skladištenje zrnastih kultura roda 2013. godine da su, u skladu sa članovima 45, 48, 50, 75 i 76 Zakona o bezbednosti hrane, u obavezi da najkasnije 10 dana pred početak kampanje prijema zrnastih kultura provere status higijene skladišta i okruženja. Ova preduzeća imaju obavezu i da izvrše proveru silosnih ćelija predviđenih za prijem zrnastih kultura, prijemnih koševa, svih transportera, sušare za zrnaste kulture, kao i aspiracionog sistema. Takođe, u obavezi su i da provere prostorije za čuvanje uzoraka i izvrše njihovo detaljno čišćenje (svako mesto, sve mrtve uglove i udubljenja u koja zrnena masa može da dospe i ostane do novog čišćenja).
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević obavestio je danas preduzeća koja obavljaju prijem i skladištenje zrnastih kultura roda 2013. godine da su, u skladu sa članovima 45, 48, 50, 75 i 76 Zakona o bezbednosti hrane, u obavezi da najkasnije 10 dana pred početak kampanje prijema zrnastih kultura provere status higijene skladišta i okruženja.
Ova preduzeća imaju obavezu i da izvrše proveru silosnih ćelija predviđenih za prijem zrnastih kultura, prijemnih koševa, svih transportera, sušare za zrnaste kulture, kao i aspiracionog sistema.
Takođe, u obavezi su i da provere prostorije za čuvanje uzoraka i izvrše njihovo detaljno čišćenje (svako mesto, sve mrtve uglove i udubljenja u koja zrnena masa može da dospe i ostane do novog čišćenja).
Ona su u obavezi i da izvrše sanaciju građevinskih nedostataka u skladištu i zatvaranje svih pukotina i otvora radi sprečavanja razvoja i pojave štetočina.
Pri prijemu zrnaste robe neophodno je da izvrše pripremu zrnaste robe za skladištenje, odnosno da obave njeno čišćenje, sušenje i razvrstavanje, kao i da utvrde pokazatelje kvaliteta zrnaste robe.
Nakon skladištenja zrnaste robe potrebno je da izvrše dnevno merenje temperatura na nivoima silosnih ćelija, kao i preglede prisustva štetnih organizama (insekti, grinje, glodari, mikroorganizmi) u uskladištenoj zrnenoj masi prilikom svakog pomeranja zrnene mase, odnosno njenog ispuštanja iz silosne ćelije.
Takođe, neophodno je da izvrše preglede na prisustvo glodara i preduzmu korektivne mere, kao i merenje nivoa vlažnosti vazduha i temperature u silosu i u okruženju i proveru aspekata zdravstvene ispravnosti uskladištenih zrnastih kultura.
Subjekti u poslovanju hranom dužni su da primenjuju Uputstvo za dobru proizvođačku i higijensku praksu i primenu HACCP, a naročito njegova poglavlja 4.10. (Nabavka sirovina i ingredijenata), 4.11. (Transport) i 4.12. (Skladištenje).
Uputstvo je objavljeno na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a možete ga pogledati i ovde.