Uskoro počinje otkup pšenice

Bez autora
Jul 14 2013

Ministar poljoprivrede Goran Knežević rekao je danas da će Direkcija za robne rezerve uskoro početi otkup pšenice po ceni oko 20 dinara. Dogovorena je cena oko 18,5 dinara, plus PDV, znači nešto više od 20 dinara za kilogram. To je cena po kojoj će država, odnosno Direkcija za robne rezerve otkupljivati određene količine pšenice. Rod pšenice ove godine premašio je sva očekivanja i prosečni prinosi su oko pet tona po hektaru. Procenjuje se da će rod pšenice ove godine biti oko tri miliona tona. Za domaću potrošnju je dovoljno oko 1,5 miliona tona, što znači da ostalo ide na izvoz. To je veoma značajno za Srbiju, jer će osnažiti ekonomiju i omogućiti priliv deviza. Ova godina bila je "izuzetna" i za suncokret, šećernu repu i soju, zbog čega se i tu očekuje rekordan rod.

Uskoro počinje otkup pšeniceMinistar poljoprivrede Goran Knežević rekao je danas da će Direkcija za robne rezerve uskoro početi otkup pšenice po ceni oko 20 dinara.

"Dogovorena je cena oko 18,5 dinara, plus PDV, znači nešto više od 20 dinara za kilogram. To je cena po kojoj će država, odnosno Direkcija za robne rezerve otkupljivati određene količine pšenice," kazao je Knežević za televiziju "Pink".

On je naveo i da je rod pšenice ove godine premašio sva očekivanja i da su prosečni prinosi oko pet tona po hektaru.

"Procenjuje se da će rod pšenice ove godine biti oko tri miliona tona. Za domaću potrošnju je dovoljno oko 1,5 miliona tona, što znači da ostalo ide na izvoz. To je veoma značajno za Srbiju, jer će osnažiti ekonomiju i omogućiti priliv deviza", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, ova godina bila je "izuzetna" i za suncokret, šećernu repu i soju, zbog čega se i tu očekuje rekordan rod.

Knežević je istakao da će za par dana biti ukinuta "nesrećna" uredba koju je Makedonija uvela za uvoz pšenice i brašna iz Srbije.

"Za par dan krenuće nesmetan izvoz brašna i žita u Makedoniju, i nije reč o beznačajnim količinama, u pitanju je po 40.000 tona brašna i pšenice", kazao je on.

Knežević je najavio da će u septembru biti usvojen Zakon o bezbednosti hrane, kojim će se regulisati nivo aflatoksina u mleko i hranu za životinje.

U skladištima nedostaje oko 80.000 tona kukuruza i pšenice

On je dodao da se kontrolom skladišta, gde se drži roba iz robnih rezervi, došlo do podataka da nedostaje oko 80.000 tona, što kukuruza, što pšenice, odnosno izraženo u novcu, oko 20 miliona evra.

Osim toga, u još 26 silosa mora se ponoviti kontrola, jer su se za vreme same kontrole, što je indikativno i čudno, "dugo događale transakcije sa robom", tako da će i to biti ispitano, rekao je Knežević.

Odlučeno je da se sva dokumentacija preda nadležnim organima, pre svega MUP-u, koji na tome rade i svi koji su se ogrešili o zakon i o državu biće strogo sankcionisani, najavio je Knežević, ističući da je izvršena kontrola, koja inače, prethodno nije 10 godina obavljana.

Od fonda Abu Dabija 200 miliona dolara

Kneževićje kazao da očekuje od razvojnog fonda Abu Dabija uskoro 200 miliona dolara.

Knežević je rekao da se očekuje potpisivanje ugovora u toj oblasti do kraja avgusta.

Ta sredstva će biti upotrebljena za kupovinu zalivnih sistema, osnovnog stada, sadnica i mehanizacije, najavio je Knežević.

Knežević je rekao da su njegovom ministarstvu rebalansom budžeta smanjena novčana sredstva i da u Ministarstvu nastojali da ostvare uštede, ali da će to biti nadoknađeno preko razvojnog fonda Abu Dabija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik