Usvojene razvojne i podsticajne mere agrarne politike

Bez autora
Apr 14 2014

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je donelo Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na regres za gorivo, kao i Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na regres za đubrivo. U saopštenju se navodi da su ovi pravilnici doneti u cilju unapređenja proizvodnje kroz stimulisanje nabavke određenih inputa za proizvodnju. Regresiranje inputa u poljoprivrednoj proizvodnji predstavlja jednu od mera agrarne politike koja je efikasan model u podsticanju produktivnosti proizvodnje, odnosno povećanja prosečnih prinosa po jedinici površine i konkurentnosti poljoprivrednog gazdinstva i proizvedenih poljoprivrednih proizvoda.

Usvojene razvojne i podsticajne mere agrarne politikeMinistarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je donelo Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na regres za gorivo, kao i Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na regres za đubrivo.

U saopštenju se navodi da su ovi pravilnici doneti u cilju unapređenja proizvodnje kroz stimulisanje nabavke određenih inputa za proizvodnju.

Regresiranje inputa u poljoprivrednoj proizvodnji predstavlja jednu od mera agrarne politike koja je efikasan model u podsticanju produktivnosti proizvodnje, odnosno povećanja prosečnih prinosa po jedinici površine i konkurentnosti poljoprivrednog gazdinstva i proizvedenih poljoprivrednih proizvoda.

Mere su namenjene proizvođačima primarnih poljoprivrednih proizvoda u biljnoj proizvodnji i njima se utiče na smanjenje cene koštanja za proizvođače.

Registrovani poljoprivredni proizvođači (pravna lica, preduzetnici i fizička lica – nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva) imaju pravo na korišćenje regresa za gorivo, i to evro dizel, odnosno dizel gorivo gasno ulje 0,1 ako od 1. januara do 15. novembra kupe ove inpute za radove u poljoprivredi.

Takođe, navedeni proizvođači pod istim uslovima imaju pravo na korišćenje regresa za đubrivo, i to za vrste azotnog đubriva An, Urea, Kan, Uan i San, kao i za različite kombinacije NPK, NP i PK kompleksnih i mešanih, granulisanih đubriva, koje u svom sastavu imaju više azota.

Svako registrovano gazdinstvo ima pravo na 3.000 dinara po hektaru za kupovinu dizel goriva i 3.000 dinara po hektaru za kupovinu mineralnog đubriva.

Regres za kupljeno gorivo odobrava se u visini od 50 dinara po litru kupljenog goriva, odnosno odobrava se regres u visini od 10 dinara po kilogramu kupljenog đubriva.

Zahtevi za ostvarivanje prava na regres za gorivo, odnosno đubrivo, podnose se jedanput godišnje u dva primerka Upravi za trezor Ministarstva finansija, i to od 5. maja do 20. novembra tekuće godine.

Poljoprivrednici su u obavezi da, uz zahtev za regres, prikažu i fiskalne račune kupljenog inputa, objašnjava se u saopštenju i dodaje da se pravilnici mogu pogledati na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik