Uz stručnjake poljoprivrednici uče analizu kvaliteta zemljišta

Bez autora
Apr 08 2024

Veliki broj poljoprivrednika potpisao je tokom prve edukativne radionice u okviru projekta „Čuvari zdravlja zemljišta” saglasnost da učestvuje u projektu, odnosno da nauči kako da analiziraju zdravlje zemljišta na svojim parcelama, saopšteno iz Instituta „Biosens”, koji sprovodi ovaj projekat, prenosi Tanjug.

Kako je navedeno, poljoprivrednici će uz podršku stručnjaka Instituta iz oblasti agroekologije, održive poljoprivrede i biologije, u naredne dve godine naučiti kako da na jednostavan i ekonomičan način mere i analiziraju zdravlje zemljišta na svojim parcelama. „Institut je do sada dao doprinos prikupljanju podataka i istraživanju zdravlja zemljišta kroz razvoj robota za uzorkovanje i analizu zemljišta, a sada će, kroz ovaj projekat u svoja istraživanja uključiti i građane i na taj način dodatno uticati na razvoj društvene svesti o značaju ove teme”, rekao je pomoćnik direktora Instituta „Biosens” Oskar Marko.

Koordinatorka projekta sa Instituta „Biosens” Jelena Jović rekla je da radionica nije bila samo prilika za učenje i razmenu iskustava, već i početni korak ka stvaranju zajednice građana-naučnika i podizanju svesti poljoprivrednika o važnosti praćenja zdravlja zemljišta, kao neobnovljivog prirodnog resursa. „Posebnost ovog projekat jeste u tome što ćemo poljoprivrednicima pružiti alate, materijale i znanja potrebna za samostalno praćenje i tumačenje pokazatelja zdravlja zemljišta”, izjavila je ona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik