Odličan spoj sunca i kiše učinio je da ova godina za vinogradare u Republici Srpskoj bude za pamćenje, jer, kako kažu naši sagovornici, u vinogradima, gdje je već počela berba, bilježi se odličan prinos, ali i kvalitet grožđa.
Da je tako potvrdio je za "Nezavisne novine" Radovan Vukoje, vlasnik Vinarije "Vukoje" iz Trebinja, u čijim je vinogradima berba već počela i trajaće još narednih mjesec i po dana.
"Jako dobra godina. Ova godina zbog odnosa sunčanih dana i ovih padavina koje su nam dobro došle na samom kraju ljeta daće stvarno fantastična grožđa izuzetnog kvaliteta. Prinosi su solidni, bolji nego prošle godine", kaže Vukoje.
Prema njegovim riječima, u toku je berba pinota, šardonea i malvazije dubrovačke.
"Zasad su te tri sorte dale odlične ulazne parametre i sigurno će biti izuzetna vina od njih", rekao je Vukoje za "Nezavisne novine".
Odličnom prinosu i dobrom kvalitetu grožđa svjedoči i Aleksandar Đuričić, vlasnik Vinarije "Đuričić" iz Velike Sočanice kod Dervente, koji u razgovoru za "Nezavisne novine" ističe da se očekuju vrhunska vina.
"Ova godina je iznenađujuće odlična. Nisam nikada imao za 10 godina ovako finu jesen i ljeto, kišu u pravi trenutak. Grožđe je, čini mi se, bolje nego u Makedoniji što se tiče zdravstvene kondicije. Berbu počinjemo za sedam dana. Prva sorta koju berem je traminac, onda ide merlot, morava, šardone i na kraju kaberne. Berba će biti od 10. septembra do 10. oktobra", ističe Đuričić.
Više sorti grožđa, među kojima i merlot i broner, raste i u vinogradu Vinarije "Crveni Brijeg" iz banjalučkog naselja Česma, a kako ističu iz ove vinarije za "Nezavisne novine", berba je već počela i nastaviće se ovih dana.
"Zadovoljni smo i prinosom i kvalitetom. Ovakva godina se može samo poželjeti. Nažalost, ne može se poželjeti što se tiče drugih kultura, ali za vinovu lozu je odlična", rekli su oni.
Berba je započela i u vinogradima u Derventi, a kako ističu iz Vinarije "Kuzmanović" Mišinci, ova godina je donijela dobre prinose i dobar kvalitet grožđa.
"Berba će trajati 10 dana. Uzgajamo šardone, pinot bijeli, pinot sivi, pinot crni, merlo…", kažu oni za "Nezavisne novine".Za berbu se pripremaju i u Vinariji "Jungić" iz Čelinca, a prema riječima Marijane Jungić, direktorice ove vinarije, u ovom dijelu Srpske berba počinje nešto kasnije u odnosu na Hercegovinu.
"Tako je i ove godine kod nas. Mi krajem ove sedmice očekujemo početak berbe u našim vinogradima. Krenućemo sa bijelim sortama tamjanikom i šardoneom. Očekuje se dobra berba, urod je bio jako dobar, čak i dosta veći nego prethodnih godina", rekla je ona.
Kako je dodala u razgovoru za "Nezavisne novine", berba će trajati mjesec dana, a očekuju da će početkom oktobra sve biti završeno.
Za razliku od Vinarije "Jungić", berba je već počela u Vinariji "Podrum Panić" iz Kozarske Dubice, iz koje takođe ističu da je ova godina za vinogradare bila odlična i po pitanju prinosa i po pitanju kvaliteta grožđa.
"Zadovoljni smo i prinosom i kvalitetom. Jedna od rijetkih godina koja ima i prinos i kvalitet. Mi imamo šardone, pino noar i kaberne sovinjon. Već smo obrali pino, a šardone je pri kraju", navode oni za "Nezavisne novine".
Za razliku od ranije pomenutih sorti, kaberne će ostati u vinogradima do kraja septembra, a možda čak i do polovine oktobra.