Vlada sutra odlučuje o otkupu i ceni pšenice za robne rezerve

Bez autora
Jul 06 2011

Država bi trebalo da otkupi određenu količinu pšenice ovogodišnjeg roda po ceni od 19 do 21 dinar po kilogramu, kako bi obezbedila stabilnost i sigurnost na tržištu. Na sutrašnjoj sednici biće razmatrana mogućnost otkupa određene količine pšenice roda 2011, kao i cena koja će za tu žitaricu biti ponuđena.Država treba da interveniše i otkupi određene količine pšenice kako bi dala pozitivne signale tržištu, ali i proizvođačima za narednu setvu. Država treba da ide sa višom cenom od tržišne, koja je trenutno oko 18 dinara kako bi podstakla tržište i ta cena bi trebalo da se kreće između 19 i 21 dinar po kilogramu.

Vlada sutra odlučuje o otkupu i ceni pšenice za robne rezerveDržava bi trebalo da otkupi određenu količinu pšenice ovogodišnjeg roda po ceni od 19 do 21 dinar po kilogramu, kako bi obezbedila stabilnost i sigurnost na tržištu, ocenili su danas stručnjaci u izjavama Tanjugu.

Kako je Tanjugu rečeno u Vladi Srbije, na sutrašnjoj sednici biće razmatrana mogućnost otkupa određene količine pšenice roda 2011, kao i cena koja će za tu žitaricu biti ponuđena.

Država treba da interveniše i otkupi određene količine pšenice kako bi dala pozitivne signale tržištu, ali i proizvođačima za narednu setvu, kazala je profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu Zorica Vasiljević.

Profesorka Vasiljević smatra da država treba da ide sa višom cenom od tržišne, koja je trenutno oko 18 dinara kako bi podstakla tržište i ta cena bi trebalo da se kreće između 19 i 21 dinar po kilogramu.

Sa tom cenom bili bi zadovoljni svi, i proizvođači i trgovci, jer bi donela profit, ocenila je Vasiljević i dodala da se u narednom periodu očekuje pad cena pšenice na svetskom tržištu.

Vasiljević smatra da bi država za Robne rezerve trebalo da otkupi između 100.000 i 150.000 tona.

Stav Instituta za ekonomiku poljoprivrede je da optimalna otkupna cena za pšenicu roda 2011. iznosi od 19 do 21 dinar po kilogramu, kazala je tamošnji stručnjak dr Vesna Paraušić.

Paraušić je kazala da Republička direkcija za robne rezerve svakako treba da otkupi određenu količinu pšenice ovogodišnjeg roda, ali da je "pitanje količina još otvoreno".

Država, odnosno Robne rezerve svakako bi trebalo da intervenišu na takav način, navela je Paraušić, ističući da Rezerve upravo i imaju funkciju stabilizacije tržišta.

"Što su veće količine (otkupljene pšenice) povoljniji je efekat na stabilnost tržišta", kazala je Paraušić.

Paraušić, međutim, smatra da je "prevelika" količina od 400.000 tona pšenice, koliko je Asocijacija poljoprivrednika preporučila da Robne rezerve i ove godine otkupe.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik