Za podsticaje tri puta manje novca

Bez autora
Dec 19 2013

Zbog lošeg punjenja gradske kase sredstva za podsticaj poljoprivredi smanjena su skoro tri puta i umjesto 997.000 maraka, koliko je planirano u budžetu, iznose 390.000 KM. Zbog toga bi broj poljoprivrednika koji će dobiti podsticaje, ali i njihov iznos, mogli da budu smanjeni. Direktor Centra za razvoj i unapređenje sela Milenko Šarić rekao je da su do sada ugovore od ukupno 178 korisnika, koliko ih ispunjava uslove propisane pravilnikom, potpisala 43 poljoprivrednika iz ruralnog dijela Banjaluke. Broj poljoprivrednih proizvođača koji će dobiti podsticaj zavisi od raspoloživih sredstava u budžetu grada i priložene dokumentacije, kazao je Šarić i naglasio da svi aplikanti neće moći da dobiju maksimalne iznose podsticaja. Iznos će zavisiti od grane poljoprivrede za koju se aplicira, a odobreni podsticaji su obično u visini od 40 odsto uloženih sredstava. Maksimalni mogući iznos podsticaja je do 30.000 maraka.

Za podsticaje tri puta manje novcaZbog lošeg punjenja gradske kase sredstva za podsticaj poljoprivredi smanjena su skoro tri puta i umjesto 997.000 maraka, koliko je planirano u budžetu, iznose 390.000 KM. Zbog toga bi broj poljoprivrednika koji će dobiti podsticaje, ali i njihov iznos, mogli da budu smanjeni.

Direktor Centra za razvoj i unapređenje sela Milenko Šarić rekao je da su do sada ugovore od ukupno 178 korisnika, koliko ih ispunjava uslove propisane pravilnikom, potpisala 43 poljoprivrednika iz ruralnog dijela Banjaluke.

- Broj poljoprivrednih proizvođača koji će dobiti podsticaj zavisi od raspoloživih sredstava u budžetu grada i priložene dokumentacije - kazao je Šarić i naglasio da svi aplikanti neće moći da dobiju maksimalne iznose podsticaja.

- Iznos će zavisiti od grane poljoprivrede za koju se aplicira, a odobreni podsticaji su obično u visini od 40 odsto uloženih sredstava. Maksimalni mogući iznos podsticaja je do 30.000 maraka - kazao je Šarić.

Poljoprivrednik iz Stričića Milan Azarić rekao je da je nedavno potpisao ugovor za dobijanje podsticaja radi kupovine traktora.

- Moja porodica se generacijama bavi stočarstvom i zemljoradnjom. Kosim oko 54 hektara zemljišta, za šta mi je bio potreban još jedan traktor. To ne bih uspio sam da kupim pa sam aplicirao za podsticaje - kazao je Azarić.

Dodao je da svima koji žive od poljoprivrede ovakvi podsticaji veoma dobro dođu.

Stočar Mlađen Dragojević iz Goleša naglašava da su mu sredstva od podsticaja od velike pomoći.

- Jedini izvor prihoda mi je stočarstvo, kojim se moja porodica bavi odavno. Uzgajamo junad, a imamo i ovce, tako da sam ova sredstva iskoristio za dalje širenje farme - rekao je Dragojević.

Uslovi

Prednost pri dobijanju podsticaja prema pravilniku imaju poljoprivredni proizvođači koji su nastanjeni u ruralnom dijelu Banjaluke, imaju manje od 45 godina i kojima je poljoprivreda osnovno zanimanje.

- Određene procedure se moraju ispoštovati kako bi ove aktivnosti bile što transparentnije - rekao je Šarić i dodao da svi koji su nezadovoljni odlukom imaju pravo na prigovor.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik