Za poljoprivredu milion maraka

Bez autora
Apr 13 2014

Za razvoj poljoprivredne proizvodnje ruralnog područja u toku ove godine iz budžeta grada planirano je izdvajanje milion maraka. Maksimalan iznos pojedinačnog podsticaja iznosi 15.000 maraka, a novac bi poljoprivrednicima trebalo da bude isplaćen najkasnije do početka jula ove godine. Iz Gradske uprave su rekli da su subvencije predviđene za sufinansiranje voćarske proizvodnje, proizvodnje u zaštitnim prostorima, sistema za navodnjavanje i protivgradne zaštite, gradnje hladnjača i sušara, objekata za uzgoj stoke, te opreme i poljoprivredne mehanizacije. Pravo na podsticaj imaju sva pravna i fizička lica koja imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo na području grada, da raspolažu sa poljoprivrednim površinama dovoljnim za obavljanje djelatnosti i da posjeduju obradivo zemljište, kazali su iz Gradske uprave.

Za poljoprivredu milion marakaZa razvoj poljoprivredne proizvodnje ruralnog područja u toku ove godine iz budžeta grada planirano je izdvajanje milion maraka.

Maksimalan iznos pojedinačnog podsticaja iznosi 15.000 maraka, a novac bi poljoprivrednicima trebalo da bude isplaćen najkasnije do početka jula ove godine.

Iz Gradske uprave su rekli da su subvencije predviđene za sufinansiranje voćarske proizvodnje, proizvodnje u zaštitnim prostorima, sistema za navodnjavanje i protivgradne zaštite, gradnje hladnjača i sušara, objekata za uzgoj stoke, te opreme i poljoprivredne mehanizacije.

- Pravo na podsticaj imaju sva pravna i fizička lica koja imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo na području grada, da raspolažu sa poljoprivrednim površinama dovoljnim za obavljanje djelatnosti i da posjeduju obradivo zemljište - kazali su iz Gradske uprave.

Dodaju da će podsticajna sredstva biti dodijeljena na osnovu javnog poziva, koji će sprovesti Centar za razvoj i unapređenje sela.

- Javni poziv će biti raspisan nakon što Skupština grada usvoji program rada Centra za razvoj i unapređenje sela - rekli su u Gradskoj upravi.

Odbornik DNS-a Nenad Šibarević smatra da će iznos od milion KM za podsticaje u poljoprivredi biti dovoljan ako se u potpunosti realizuje.

- U prošloj godini su sredstva za poljoprivredne podsticaje kroz rebalanse umanjena gotovo za 55 odsto i realizovano oko 470.000 KM. Poljoprivrednici imaju primamljive programe ali ne mogu se realizovati bez sredstva i zato je važno da se u ovoj godini planirani iznos i realizuje - rekao je Šibarević.

Prema njegovim riječima od planiranih milion maraka 250.000 KM biće iskorišćeno za isplatu podsticaja  poljoprivrednicima koji su ispunili uslove za dodjelu sredstva još u prošloj godini, a za koje zbog umanjenja budžeta nije bilo dovoljno novca.

- Ostatak novca planiran je za isplatu poljoprivrednicima koji su aplicirali ove godine - kazao je Šibarević.

Vinka Savić iz Verića koja je lani dobila podsticaj u iznosu od 20.000 maraka aplicirala je ove godine.

- Bavim se proizvodnjom mlijeka i imam oko 30 grla muznih krava i 20 junica. Podsticaji gradske uprave su mi mnogo pomogli da razvijemo farmu - kazala je Savićeva.

Uslovi

Za učešće na javnom pozivu poljoprivrednici moraju priložiti: dokaz o upisu u registar poljoprivrednog gazdinstva, mjesto prebivališta, kopiju lične karte, kućnu listu, nezaposlena lica koja su na Birou za zapošljavanje, zaposlena lica, plaćen porez na nekretnine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik