Za saniranje posledica suše 150 miliona evra

Bez autora
Aug 28 2012

Za pomoć poljoprivrednicima u saniranju posledica suše namenjeno približno 150 miliona evra. To je najveća pojedinačna pomoć za poljoprivrednike u poslednjih 20 do 25 godina, a u teškim ekonomskim uslovima urađeno je najviše što se moglo. Posledice suše su katastrofalne. Rod kukuruza i soje umanjen je za približno 50 posto, a šećerne repe između od 25 i 40 posto. Uredbe, koje će omogućiti da se primene Vladine mere za saniranje posledica suše, trebalo bi da budu usvojene na narednoj na sednici Vlade. Agrarna politika zasniva se na povećanju agrarnog budžeta, predvidljivosti ambijenta za poslovanje poljoprivrednih gazdinstava i investicijama, a u narednom periodu Ministarstvo će, između ostalog, podsticati investicije u navodnjavanje. Na taj način će poljoprivredni proizvođači imati praktičan motiv da investiraju u sisteme za navodnjavanje a time i povećavaju svoje prinose.

Za saniranje posledica suše 150 miliona evraMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević izjavio je juče da je za pomoć poljoprivrednicima u saniranju posledica suše namenjeno približno 150 miliona evra.

On je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je to najveća pojedinačna pomoć za poljoprivrednike u poslednjih 20 do 25 godina i da je u teškim ekonomskim uslovima urađeno najviše što se moglo.

Ministar je naglasio da je svakodnevno u kontaktu sa udruženjima poljoprivrednika, pri čemu je naveo da su posledice suše katastrofalne i da je rod kukuruza i soje umanjen za približno 50 posto, a šećerne repe između od 25 i 40 posto.

Uredbe, koje će omogućiti da se primene Vladine mere za saniranje posledica suše, trebalo bi da budu usvojene na narednoj na sednici Vlade.

Agrarna politika zasniva se na povećanju agrarnog budžeta, predvidljivosti ambijenta za poslovanje poljoprivrednih gazdinstava i investicijama, rekao je ministar i dodao da će u narednom periodu Ministarstvo, između ostalog, podsticati investicije u navodnjavanje.

Prema njegovim rečima, na taj način će poljoprivredni proizvođači imati praktičan motiv da investiraju u sisteme za navodnjavanje a time i povećavaju svoje prinose.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik