Za unapređenje agrara 200 miliona dolara

Bez autora
Dec 15 2013

Na osnovu završene formalne procedure sa Razvojnim fondom Abu Dabija, u razvoj srpskog agrara biće uloženo 200 miliona dolara - sto miliona dolara za navodnjavanje i sto miliona dolara za projekte za unapređenje poljoprivrede Srbije. Krediti za navodnjavanje biće sa kamatnom stopom od 3 odsto, a krediti za opšte namene u poljoprivredi sa kamatnom stopom ispod 2 procenta, sa grejs periodom od tri godine. Reč je o dve kreditne linije. Jedna je za navodnjavanje, gde vodoprivredna preduzeća moraju preuzeti vodeću ulogu, a druga je za opšte namene u poljoprivredi, gde će poljoprivrednici moći da predlažu projekte, a Ministarstvo će odlučivati o tome gde će se sredstva usmeravati. Projekti će biti realizovani na teritoriji cele Srbije. Nosioci projekta biće JP Srbijavode, Vojvodinavode, kao i Republička direkcija za vode u okviru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije.

Za unapređenje agrara 200 miliona dolaraNa osnovu završene formalne procedure sa Razvojnim fondom Abu Dabija, u razvoj srpskog agrara biće uloženo 200 miliona dolara - sto miliona dolara za navodnjavanje i sto miliona dolara za projekte za unapređenje poljoprivrede Srbije.

Krediti za navodnjavanje biće sa kamatnom stopom od 3 odsto, a krediti za opšte namene u poljoprivredi sa kamatnom stopom ispod 2 procenta, sa grejs periodom od tri godine.

Reč je o dve kreditne linije. Jedna je za navodnjavanje, gde vodoprivredna preduzeća moraju preuzeti vodeću ulogu, a druga je za opšte namene u poljoprivredi, gde će poljoprivrednici moći da predlažu projekte, a Ministarstvo će odlučivati o tome gde će se sredstva usmeravati, rekao je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prof. dr Dragan Glamočić. On je naglasio da će projekti biti realizovani na teritoriji cele Srbije. Nosioci projekta biće JP Srbijavode, Vojvodinavode, kao i Republička direkcija za vode u okviru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije.

Kako je ministar najavio, realizacija projekata počeće odmah po pristizanju novca, na početku građevinske sezone 2014. godine. Projektima će biti obuhvaćena kako velika, tako i mala i srednja gazdinstva.

Iskoristiće se sva sredstva koja će biti na raspolaganju. Najpre će se početi sa realizacijom 14 projekata na teritoriji cele Srbije. U toku je priprema projektne dokumentacije za drugu fazu realizacije sredstava iz Fonda za razvoj Abu Dabi. Svi projekti će ispoštovati ravnomernu teritorijalnu zastupljenost i ekonomsku komponentu, objasnio je ministar Glamočić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik