Zadrugarstvo – šansa za unapređenje ruralnog razvoja Srbije

Bez autora
Oct 10 2013

Zadruge su tradicionalno najznačajniji oblik udruživanja i poslovnog organizovanja poljoprivrednika i žitelja sela u cilju njihove ekonomske, socijalne i ekološke održivosti u razvoju poljoprivrede i sela u Srbiji. Uprkos dugoj i bogatoj zadružnoj tradiciji i značajnoj ulozi zadruga u razvoju poljoprivrede u Srbiji, može se reći da se vrednosti zadrugarstva danas ne koriste na pravi način u rešavanju privrednih i društvenih problema. Naučno istraživanje zadrugarstva kao i samo zadrugarstvo nalaze se na periferiji ukupnih društvenih i privrednih događanja. Zahvaljujući udruživanju u zadruge vlasnici malih i srednjih gazdinstava će se bolje organizovati u novom poslovnom okruženju i zajednički lakše izdržavati sve jaču konkurenciju na domaćem i inostranom tržištu sa multinacionalnim i nacionalnim kompanijama u proizvodnji hrane.

Zadrugarstvo – šansa za unapređenje ruralnog razvoja SrbijeZadruge su tradicionalno najznačajniji oblik udruživanja i poslovnog organizovanja poljoprivrednika i žitelja sela u cilju njihove ekonomske, socijalne i ekološke održivosti u razvoju poljoprivrede i sela u Srbiji.

Uprkos dugoj i bogatoj zadružnoj tradiciji i značajnoj ulozi zadruga u razvoju poljoprivrede u Srbiji, može se reći da se vrednosti zadrugarstva danas ne koriste na pravi način u rešavanju privrednih i društvenih problema.

Naučno istraživanje zadrugarstva kao i samo zadrugarstvo nalaze se na periferiji ukupnih društvenih i privrednih događanja. Zahvaljujući udruživanju u zadruge vlasnici malih i srednjih gazdinstava će se bolje organizovati u novom poslovnom okruženju i zajednički lakše izdržavati sve jaču konkurenciju na domaćem i inostranom tržištu sa multinacionalnim i nacionalnim kompanijama u proizvodnji hrane.

Zadrugarstvo je jedini sektor privrede koji je ostao nereformisan, stoga je neophodno hitno donošenje novog Zakona o zadrugama i drugih podzakonskih akata koji su uslov za udruživanje u sve vrste zadruga, posebno poljoprivredne i prerađivačke, štedno-kreditne, potrošačke, zanatsko-uslužne i druge, zaključeno je na sastanku održanom u Privrednoj komori Beograda na temu: “Zadrugarstvo – šansa za unapređenje ruralnog razvoja Srbije”.

Pored samoorganizovanja poljoprivrednika u zadruge, potrebna je pomoć i lokalne samouprave jer 130 opština od 165 opština u Srbiji su se deklarisale kao ruralne, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik