Zadruge "čuvaju" poljoprivrednike

Bez autora
Apr 06 2014

Bez zadruga nema ekonomske sigurnosti poljoprivrednika. Ipak, u poslednje tri decenije ugašene su mnoge organizacije zemljoradnika. Najmanje ih ima u istočnoj i južnoj Srbiji, gde se mahom proizvodi za sopstvene potrebe. Situacija je mnogo bolja u Vojvodini, gde radi više od 400 zemljoradničkih zadruga. Od 408 zemljoradničkih zadruga u Vojvodini, 150 čuvaju tradiciju. Zemljoradnici-zadrugari ne brinu o nabavci repromaterijala. Njihovo je da rade i ostvare što bolje prinose. Kod njih zadužujemo robu, semena, veštake, kukuruz, zavisi šta sejemo. Tako se zadužujemo. Pravi se ugovor. Mi po skidanju gotovog roda predajemo robu zadruzi i oni onda vrše obračun. Kod njih su zagarantovani otkup i isplata, kaže Milan Kondić iz Bača.

Zadruge "čuvaju" poljoprivrednikeBez zadruga nema ekonomske sigurnosti poljoprivrednika. Ipak, u poslednje tri decenije ugašene su mnoge organizacije zemljoradnika. Najmanje ih ima u istočnoj i južnoj Srbiji, gde se mahom proizvodi za sopstvene potrebe. Situacija je mnogo bolja u Vojvodini, gde radi više od 400 zemljoradničkih zadruga.

Od 408 zemljoradničkih zadruga u Vojvodini, 150 čuvaju tradiciju. Zemljoradnici-zadrugari ne brinu o nabavci repromaterijala. Njihovo je da rade i ostvare što bolje prinose.

Kod njih zadužujemo robu, semena, veštake, kukuruz, zavisi šta sejemo. Tako se zadužujemo. Pravi se ugovor. Mi po skidanju gotovog roda predajemo robu zadruzi i oni onda vrše obračun. Kod njih su zagarantovani otkup i isplata", kaže Milan Kondić iz Bača.

"Tako nam je 2012. godine u ekstremnoj suši otpisala 30 odsto duga. Ako nekome zafali novac zadruga je ta koja ga isplati i pomogne", objašnjava Srđan Kupusinac iz Tovariševa.

U zadruzi u Baču je više od 100 zadrugara koji posluju isključivo s tom organizacijom.

"Zato se trudimo da nas bude što više, da se sa što više robe pojavimo na tržištu. Kad kupujemo repromaterijal ali i kad prodajemo naše gotove proizvode. Kada je količina veća i cena je bolja", kaže Miloš Vuković iz Zemljordničke zadruge "Zadrugar" u Baču.

Zakon o zadrugama iz 1996. odavno ne doprinosi razvoju zemljoradničkog zadrugarstva.

Pre šest godina počela je izrada Nacrta zakona o zadrugama. U međuvremenu, održane su dve javne rasprave, 2011. i 2013. godine. Inače, taj dokument koji je vrlo važan za dalji razvoj zadrugarstva i dalje čeka na odluku nadležnih.

"Naša prosečna zadruga je bar tri, četiri puta slabija od jedne prosečne zadruge unutar Evropske unije. Tako da je udruživanje ono što nas može unaprediti u konkurentskom smislu", tvrdi Jelena Nestorov iz Zadružnog saveza Vojvodine.

U Evropskoj uniji zadruge ili, kako ih nazivaju kooperative, poseduju najveće prerađivačke kapacitete. Vode ih menadžeri koje farmeri plaćaju prema tome koliko oni zarade.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik