Zajedno “jure” donatore

Bez autora
Apr 10 2012

Pešterski agro-biznis centar, sanacija tamošnje vodovodne mreže, korišćenje biomase kao energenta i regionalni razvoj turizma, glavni su projekti na kojima će, uz pomoć Evropske agencije za regionalni razvoj (USAID), zajednički raditi opštine Novi Pazar, Sjenica i Tutin.Stoga su, na Prvom forumu međuopštinske saradnje određene smernice zajedničkog delovanja i realizacije projekata koji su od izuzetnog interesa za ove tri susedne sandžačke opštine.

Zajedno “jure” donatorePešterski agro-biznis centar, sanacija tamošnje vodovodne mreže, korišćenje biomase kao energenta i regionalni razvoj turizma, glavni su projekti na kojima će, uz pomoć Evropske agencije za regionalni razvoj (USAID), zajednički raditi opštine Novi Pazar, Sjenica i Tutin.

Stoga su, na Prvom forumu međuopštinske saradnje određene smernice zajedničkog delovanja i realizacije projekata koji su od izuzetnog interesa za ove tri susedne sandžačke opštine.

Projekat agro-biznis centra na Pešteru - koji finansijski podržavaju Evropska unija, Češka razvojna agencija i Kancelarija za održivi razvoje nerazvijenih područja u Srbiji - ima za cilj povećanje proizvodnje mleka i mlečnih proizvoda u ovom poznatom stočarskom kraju, bolju konkurentnost u Srbiji, te izvoz u EU i druge delove sveta. Regionalna razvojna agencija Sandžaka ključni je partner u realizaciji ovog projekta.

Istovremeno, pešterski vodovod odavno je u lošem stanju, za izgradnju novog sistema potrebno je bar milion evra, a samo izrada projekta i studije izvodljivosti koštaće oko 40.000 dolara. Stoga, tri opštine računaju na pomoć USAID, kako bi bio realizovan strateški projekat za ovaj deo Sandžaka. Jer, novi vodovod ne samo što će doprineti poboljšanju života na Pešteru - zato što će ga koristiti hiljade domaćinstava - već će dati i novi zamah razvoju poljoprivrede, te zaustaviti seobe iz ovog dela Srbije...

Sa 35.000 dolara, kako je najavljeno, USAID će podržati i izradu studije izvodljivosti koja će ukazati na različite mogućnosti korišćenja biomase kao energenta, u sve tri lokalne zajednice. Konkretno, treba razrešiti dilemu da li obnovljivi izvori energije, kojih na Pešteru ima u izobilju, a u pitanju su vetar, voda, sunce... mogu biti rešenje za budući sistem daljinskog grejanja u Sjenici i Tutinu?

Četvrta tačka na kojoj će tri lokalne samouprave zajednički raditi je regionalni razvoj turizma. Aduti su tu i nikome nisu sporni: od izuzetnih kulturno-istorijskih spomenike srpske srednjovekovne i bošnjačke kulture - poput Starog Rasa, Petrove crkve, Sopoćana, Đurđevih stupova, Altun-alem džamije, Amir-aginog hana... - do Golije kao ski-centra i evropskog rezervata biosfere, te Peštera koji predstavlja oazu netaknute prirode.

- Zato svi verujemo da će osnivanje regionalne turističke agencije imati izuzetan značaj za sva tri grada. Za nas u Sjenici, konkretno, to bi značilo bolju zaštitu Sjeničkog jezera i beloglavog supa, ali i prezentaciju drugih resursa koje imamo - ističe Muriz Turković, predsednik Opštine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik