Završena elektrifikacija polja u selu Obrež

Bez autora
Dec 26 2013

U okviru projekta "Rehabilitacija sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje" u selu Obrež za ispumpavanje vode obezbeđena je električna energija, što je višestuko ekonomičnije jer se njenom upotrebom i do deset puta umanjuju troškovi proizvodnje. Projekat je već uspešno realizovan u Striži u okolini Paraćina gde je uvedena struja na 400 hektara oranica, postavljeno 600 betonskih stubova, 6 trafo stanica i oko 30 kilometara niskonaponske mreže. U toku su radovi na elektrifikaciji polja u Leskovcu i Kuršumliji. Pilot-projekat elektrifikacije polja od oko 700 hektara povrtarske proizvodnje, uspeo je da pokaže novu dimenziju navodnjavanja gde se povezuje optimalno korišćenje potrebne energije i optimalna upotreba vode za navodnjavanje.

Završena elektrifikacija polja u selu ObrežU okviru projekta "Rehabilitacija sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje" u selu Obrež za ispumpavanje vode obezbeđena je električna energija, što je višestuko ekonomičnije jer se njenom upotrebom i do deset puta umanjuju troškovi proizvodnje.

Projekat je već uspešno realizovan u Striži u okolini Paraćina gde je uvedena struja na 400 hektara oranica, postavljeno 600 betonskih stubova, 6 trafo stanica i oko 30 kilometara niskonaponske mreže. U toku su radovi na elektrifikaciji polja u Leskovcu i Kuršumliji.

Pilot-projekat elektrifikacije polja od oko 700 hektara povrtarske proizvodnje, uspeo je da pokaže novu dimenziju navodnjavanja gde se povezuje optimalno korišćenje potrebne energije i optimalna upotreba vode za navodnjavanje. 

Realizacija ovog projekta farmerima otvara nove mogućnosti da na svojim parcelama uvedu plasteničku proizvodnju i automatizaciju, uz značajnu uštedu zamenom dizel goriva električnom energijom.

Direkcija za vode Ministarstva poljoprivrede je za projekat obezbedila 90 odsto za finansiranja radova, vodokorisničko udruženje "Agro Obrež" je finansiralo 10 odsto, dok je Elektrodistribucija Kruševac obezbedila stručnjake koji su između ostalog obavili i tehnički pregled prilikom preuzimanja objekta. Prilikom sprovođenja projektnih aktivnosti korišćena su dragocena međunarodna iskustva Svetske banke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik