Žepče: Kvalitet malina dobar, otkupna cijena niska

Bez autora
Jul 10 2011

Željezno Polje kod Žepča i okolna sela ovih dana u znaku su berbe maline. Gotovo sva raspoloživa radna snaga angažirana je na plantažama od jutra do mraka. Kako bi se sve na vrijeme obralo i distribuiralo do otkupnih mjesta, za berbu su angažirani i berači iz dugih dijelova žepačke općine. Prema prvim procjenama, u prve dvije sedmice sa 400 dunuma zasada ubrano je više od 200 tona malina, što je već u prvoj fazi berbe premašilo prošlogodišnji urod. Trenutno vrijeme ide u prilog proizvođaču jer ima dovoljno kiše kao i sunčanih dana. Ono što u ovom trenutku brine malinare jeste nepoznanica u vezi s otkupnom cijenom koju otkupljivači još nisu objavili. Međutim, prema nagovještajima, već sada se zna da ona neće biti na nivou prošlogodišnje. Proizvođači nisu zadovoljni jer je kvalitet ovogodišnje maline sigurno najbolji do sada.

Žepče: Kvalitet malina dobar, otkupna cijena niskaŽeljezno Polje kod Žepča i okolna sela ovih dana u znaku su berbe maline. Gotovo sva raspoloživa radna snaga angažirana je na plantažama od jutra do mraka.

Kako bi se sve na vrijeme obralo i distribuiralo do otkupnih mjesta, za berbu su angažirani i berači iz dugih dijelova žepačke općine.

Prešutni sporazum

Prema prvim procjenama, u prve dvije sedmice sa 400 dunuma zasada ubrano je više od 200 tona malina, što je već u prvoj fazi berbe premašilo prošlogodišnji urod. Kako kaže predsjednik Udruženja malinara i poljoprivrednih proizvođača "Malinar" Suvad Hadžić,   trenutno vrijeme ide u prilog proizvođaču jer ima dovoljno kiše kao i sunčanih dana.

Ono što u ovom trenutku brine malinare jeste, kako kaže Hadžić, nepoznanica u vezi s otkupnom cijenom koju otkupljivači još nisu objavili. Međutim, prema nagovještajima, već sada se zna da ona neće biti na nivou prošlogodišnje.

- Proizvođači nisu zadovoljni jer je kvalitet ovogodišnje maline sigurno najbolji do sada. Sve to, i pored dobrog uroda i kvalitetnog proizvoda, pomalo unosi nervozu među malinare te potiče sumnju da su otkupljivači postigli prešutni sporazum o postavljanju niske otkupne cijene. Navodno je trenutna cijena na tržištima susjednih država veoma niska, ali je zbog nevremena i kvalitet njihovog proizvoda dosta lošiji - kaže Hadžić.

Bez zaštite

Njihov proizvod, koji je vrhunskog kvaliteta, smatra Hadžić, nikako se ne bi trebao mjeriti s cijenom susjednih tržišta jer je kvalitet ovogodišnje maline zasigurno najbolji u posljednjih pet godina.

Proizvođači su razočarani što ni nakon dvije sedmice berbe još ne znaju ni akontativne cijene, a prisiljeni su davati proizvod otkupljivačima jer drugog izbora nemaju s obzirom na to da je malina vrlo osjetljiva ukoliko se na vrijeme ne uskladišti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik