"Žitko" skladišti pšenicu

Žitomlinska kompanija Žitko u Bačkoj Topoli, koja ima najveće smeštajne kapacitete u Srbiji, za sada vrši prijem i skladištenje ovogodišnjeg roda pšenice u svojim silosima, a hlebno žito će otkupljivati po ceni koja bude formirana na tržištu. Pšenicu će otkupljivati sukcesivno zavisno od potreba proizvodnje za koju treba godišnje obezbediti od 35.000 do 40.000 tona te sirovine po tržišnoj ceni, koju budu primenjivale i ostale konkurentske mlinske kompanije u Srbiji. Ove godine prijem i skladištenje hlebnog žita neće usporavati sortiranjem u tri kvalitetne grupe, jer za razliku od prethodnih žetvenih sezona, u ovoj ne bi trebalo da bude problema sa kvalitetom. Kvalitet ovogodišnjeg roda, prema očekivanjima, trebalo bi da bude na zadovoljavajućem nivou, a Žitko će otkupljivati pšenicu koja se nalazi na lageru po jedinstvenoj tržišnoj ceni.

"Žitko" skladišti pšenicuŽitomlinska kompanija Žitko u Bačkoj Topoli, koja ima najveće smeštajne kapacitete u Srbiji, za sada vrši prijem i skladištenje ovogodišnjeg roda pšenice u svojim silosima, a hlebno žito će otkupljivati po ceni koja bude formirana na tržištu, izjavio je danas Tanjugu komercijalni direktor "Žitka" Dejan Pilja.

Pšenicu ćemo otkupljivati sukcesivno zavisno od potreba proizvodnje za koju treba godišnje obezbediti od 35.000 do 40.000 tona te sirovine po tržišnoj ceni, koju budu primenjivale i ostale konkurentske mlinske kompanije u Srbiji, rekao je Pilja.

On je dodao da se ove godine prijem i skladištenje hlebnog žita neće usporavati sortiranjem u tri kvalitetne grupe, jer za razliku od prethodnih žetvenih sezona, u ovoj ne bi trebalo da bude problema sa kvalitetom.

Kvalitet ovogodišnjeg roda, prema očekivanjima, trebalo bi da bude na zadovoljavajućem nivou, kazao je Pilja i precizirao da će Žitko otkupljivati pšenicu koja se nalazi na lageru po jedinstvenoj tržišnoj ceni.

U Srbiji se ove godine može očekivati rod hlebnog žita od oko dva miliona tona što će, sa prelaznim zalihama, biti dovoljno za domaće potrebe, a deo će moći i da se izveze, naveo je Pilja i objasnio da će na formiranje cene uticati berze okolnih zemalja kao i ukidanje zabrane izvoza žita u Rusiji.

Prema njegovim rečima, prijem i skladištenje hlebnog žita ta kompanija, koja je i državni skladištar, obavlja na tri mesta, u Bačkoj Topoli, mlinu "Belveder" u Lovćencu i "Elektromlinu" u Staroj Moravici.

Pilja je izrazio uverenje da će žetvena sezona biti uspešno okončana, na zadovoljstvo svih učesnika u tom poslu, jer je ona, kako je rekao, "i ogledalo budućeg rada".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik