Austronet otvara dva nova proizvodna pogona

Bez autora
Sep 22 2019

Od 2007. godine, kada je firma otvorena i kada je imala samo pet radnika, Austronet iz Prijedora napredovao je mnogo, te sada ima 120 radnika, a u narednom periodu planira zaposliti i 15-ak novih. Jedan je ovo od pozitivnih primjera austrijskog ulaganja u našu zemlju, a direktor firme Enes Kahrimanović kazao nam je kako uveliko rade i na novim projektima. Završavamo novu halu, šestu, otvaramo dva nova proizvodna pogona, a u toku je i nabavka novih mašina. Do kraja godine planiramo pustiti u pogon halu, a od februara ćemo zaposliti nove radnike. Sa tim novim prostorima firma će se prostirati na 25.000 kvadratnih metara, kazao je Kahrimanović.

Austronet otvara dva nova proizvodna pogonaOd 2007. godine, kada je firma otvorena i kada je imala samo pet radnika, Austronet iz Prijedora napredovao je mnogo, te sada ima 120 radnika, a u narednom periodu planira zaposliti i 15-ak novih.

Jedan je ovo od pozitivnih primjera austrijskog ulaganja u našu zemlju, a direktor firme Enes Kahrimanović kazao nam je kako uveliko rade i na novim projektima.

Širenje

- Završavamo novu halu, šestu, otvaramo dva nova proizvodna pogona, a u toku je i nabavka novih mašina. Do kraja godine planiramo pustiti u pogon halu, a od februara ćemo zaposliti nove radnike. Sa tim novim prostorima firma će se prostirati na 25.000 kvadratnih metara, kazao nam je Kahrimanović.

Austronet, dodao je, 98 posto svoje proizvodnje izvozi u brojne zemlje svijeta. Kuvajt je najdalja zemlja gdje idu njihovi proizvodi, a dobar dio izvezu u zemlje Evropske unije. Ostalo izvoze u Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i nešto ostane u BiH, a kao razlog što tako malo njihovih proizvoda ostane u BiH, Kahrimanović kaže da je to zbog toga što su njihove cijene više od mogućnosti bh. tržišta.

- U BiH se najviše prodaju klasične tende, radimo i zaštitne mreže za skele, a mi se više fokusiramo na jedra, koja su hit u svijetu i koja su mnogo tražena, ali je i njihova cijena visoka. Također, radimo neke suncobrane od kojih je najjeftiniji 10.000 KM, pa se zbog toga nikada nismo ni okretali mnogo prodaji u našoj zemlji. Ono što je bitno jeste da se od samog osnivanja firme razvijamo, ulažemo, a taj trud i rad se svakako isplate, istakao je Kahrimanović, te dodao kako su do sada u firmu uložili 15 miliona KM, a samo mašine koje im uskoro trebaju stići vrijede oko 600.000 KM.

Saradnja

Nedavno su ovu firmu posjetili gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i ambasadorica Austrije u BiH Urlike Hartman, koji su ocijenili kako je privredna saradnja BiH i Austrije dobra, ali bi mogla biti i bolja.

- Saradnja u kulturi i privredi može da se proširi, jer ima mogućnosti i za mnogo više od ovog sada. Velika prednost Prijedora je i to što je blizu granice sa EU i ovdje ima dobrih radnika. Ne samo uslovi u privredi nego i opšti uslovi su jako važni za firme da dolaze ovdje, kazala je Hartman.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik