Čak 11% više putnika u avionima, 4,8% vozila i 3,4% više turista no lani

Bez autora
Aug 19 2019

Kolone turista na autocestama u Hrvatskoj prema moru ne smanjuju se ni ovaj vikend, a prema dosad dostupnim podacima, ove je godine u našoj zemlji više turista nego lani. Prihod od cestarina na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste i na autocesti Rijeka - Zagreb kojom upravlja ARZ veći je nego lani, kao i broj vozila, domaćih i stranih, na našim autocestama. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da su u ovoj godini do prošlog ponedjeljka Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka - Zagreb imale ukupan promet, bez PDV-a, od 1.837.555.230 kuna, što je povećanje od 4,3% u odnosu na prošlu godinu.

Čak 11% više putnika u avionima, 4,8% vozila i 3,4% više turista no laniKolone turista na autocestama u Hrvatskoj prema moru ne smanjuju se ni ovaj vikend, a prema dosad dostupnim podacima, ove je godine u našoj zemlji više turista nego lani. Prihod od cestarina na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste i na autocesti Rijeka - Zagreb kojom upravlja ARZ veći je nego lani, kao i broj vozila, domaćih i stranih, na našim autocestama.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je za Večernji list da su u ovoj godini do prošlog ponedjeljka Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka - Zagreb imale ukupan promet, bez PDV-a, od 1.837.555.230 kuna, što je povećanje od 4,3% u odnosu na prošlu godinu.

Raste i broj hotelskih gostiju

Do polovice kolovoza u Hrvatskoj je boravilo gotovo 13,6 milijuna turista, što je 3,4% više nego prošle godine. Ostvareno je 70,5 milijuna noćenja, što je rast od 0,7% u odnosu na lanjsku godinu. Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, od siječnja do srpnja ove godine u Hrvatsku su najviše dolazili Nijemci, Slovenci, Austrijanci, Poljaci, Talijani, Britanci, Česi..., koji su evidentirani u sustavu eVisitor.

No, moguće je, zbog dobro znane hrvatske prakse neprijavljivanja svih gostiju u apartmanima, koja još nije iskorijenjena, da je turista ove godine bilo i više.

– Ukupan promet Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka - Zagreb u kunama, bez PDV-a, ove godine do prošlog ponedjeljka iznosio je 1.837.555.230 kuna, a lani 1.761.592.540 kuna. Od toga je promet Hrvatskih autocesta ove godine bio 1.227.743.268 kuna, a lani manji – 1.177.327.951 kunu. Broj vozila, domaćih i stranih, koji je prošao dionicama autocesta pod upravom Hrvatskih autocesta i autocestom Rijeka - Zagreb do prošlog ponedjeljka popeo se na 37.250.225, što je povećanje od 4,8% jer je lani u istom razdoblju našim autocestama prošlo 35.548.706 vozila – kaže Butković.

Koliko je turista ušlo na autoceste u Hrvatskoj tijekom ovog vikenda znat će se danas kad se obrade podaci.

Zračne luke u Zadru i Rijeci ojačale

Premda ugostitelji kukaju da je sezona podbacila, da nema turista, odnosno da ne troše kod njih kao što su očekivali da hoće unatoč skupim cijenama, iz svih dosad poznatih brojki očito je da je broj turista ove godine veći nego što je bio lani.

Do polovice kolovoza u hotelima je bilo šest posto više gostiju nego lani, u privatnom smještaju četiri posto više, jedino je skromniji porast noćenja koji je 0,7 posto viši u odnosu na 2018. Naime, do sredine kolovoza 2019. u Hrvatskoj je ostvareno 70,5 milijuna noćenja.

I hrvatske zračne luke u prvoj polovici ove godine zabilježile su ukupno 4,3 milijuna putnika ili gotovo 11% putnika više nego u istom razdoblju lani. U lipnju ove godine je u našim zračnim lukama bilo 1,5 milijuna putnika, što je također 11% više nego lani u istom razdoblju. Među devet zračnih luka u Hrvatskoj, najviše putnika je u lipnju, 510,4 tisuće, prošlo kroz Zračnu luku Split, što je 8,2% posto više u odnosu na lipanj lani.

Nakon splitske zračne luke, najviše putnika je u lipnju imala Zračna luka Dubrovnik, njih 413,6 tisuća, što je porast od 14,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Na trećem mjestu je zagrebačka Zračna luka Franjo Tuđman s gotovo 333 tisuće putnika ili 0,7 posto više nego u lipnju 2018. godine. Najveći porast broja putnika, od čak 44 i 39% su u tom mjesecu ostvarile zračne luke Zadar i Rijeka kroz koje je prošlo 121,4 tisuće odnosno 30,5 tisuća putnika. Može se očekivati da će i novi podaci o broju putnika u zračnim lukama odgovarati dosadašnjem porastu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik