Delo: Mercator zatvara manje prodavaonice tehnike i hrane

Bez autora
May 20 2024

Mercator zatvara manje prodavaonice tehnike i hrane u Sloveniji, piše Delo u subotnjem izdanju.

Moguće je da je takvo što povezano s planiranim preuzimanjem Engrotuša, za što još trebaju dobiti suglasnost nadzornika tržišnog natjecanja.

Još nije poznato kada bi se to moglo dogoditi, ali prema informacijama Dela postoji mogućnost da se odlučivanje iz Europske komisije vrati na nacionalnu razinu, odnosno u nadležnost Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja ( AVK).

U tekstu pod naslovom: "Mercator zatvara manje prodavaonice tehnike i hrane" navodi se da se ove godine očekuje zatvaranje 13 manjih poslovnica Mercatora, koji provodi racionalizaciju svoje maloprodajne mreže u blizini drugih poslovnica.

Tako sužava svoju mrežu trgovina mješovitom robom (Nova Gorica, Idrija...) i tehnikom (Tolmin, Krško, Ljubljana, Nove Jarše) u središtima gradova.

Prilikom zatvaranja potonjih, iz Mercatora su Delu odgovorili da je riječ o promjenama modela poslovanja, a što se tiče zatvaranja trgovina mješovitom robom, da se rješenja za neke zatvorene trgovine traže i izvan gradskih središta zajedno s lokalnim zajednicama, poput npr. podružnice u Ormožu. Tvrde da će svi zaposlenici zatvorenih jedinica zadržati radni odnos.

Mercator u Sloveniji ima ukupno oko 480 trgovina, Tuš stotinjak, a zajedno imaju tristotinjak franšiznih poslovnica.

Prema Zakonu o sprječavanju ograničavanja tržišnog natjecanja, trgovačko društvo ima vladajući položaj ako njegov tržišni udjel na slovenskom tržištu ne prelazi 40 posto, a ako se radi o dva ili više trgovačkih društava, taj udjel je postaviti na više od 60 posto. Prema neslužbenim procjenama, Mercator i Tuš trebali bi zajedno imati oko 35 posto udjela, što znači da će zeleno svjetlo za potvrđeno spajanje uskoro dobiti i AVK.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik