Energetska zajednica pokrenula postupak protiv BiH zbog izgradnje Bloka 7

Bez autora
Mar 27 2019

Sekretarijat Energetske zajednice službeno otvara postupak protiv BiH za rješavanja spora o planiranoj garanciji Federacije BiH za kredit od 614 miliona eura od kineske "Eksimbank" za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Pokretanjem ovog postupka Sekretarijat pruža priliku Bosni i Hercegovini da u roku od dva mjeseca reagira na navode o nepoštivanju Zakona o Energetskoj zajednici. Važno je istaći da ovaj postupak može potencijalno dovesti do kašnjenja u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji i do privremene obustave finansiranja od EU banaka. Otvaranje postupka je uslijedilo nakon četiri upozorenja koje je Sekretarijat Energetske zajednice uputio vlastima Federacije BiH.

Energetska zajednica pokrenula postupak protiv BiH zbog izgradnje Bloka 7Sekretarijat Energetske zajednice službeno otvara postupak protiv BiH za rješavanja spora o planiranoj garanciji Federacije BiH za kredit od 614 miliona eura od kineske "Eksimbank" za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Pokretanjem ovog postupka Sekretarijat pruža priliku Bosni i Hercegovini da u roku od dva mjeseca reagira na navode o nepoštivanju Zakona o Energetskoj zajednici.

Važno je istaći da ovaj postupak može potencijalno dovesti do kašnjenja u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji i do privremene obustave finansiranja od EU banaka.

Otvaranje postupka je uslijedilo nakon četiri upozorenja koje je Sekretarijat Energetske zajednice uputio vlastima Federacije BiH. Ovim upozorenjima je ukazano na činjenicu da, prema EU pravilima koje je BiH obavezna poštivati, predložena garancija predstavlja nezakonitu državnu pomoć.

Pored upozorenja iz Energetske zajednice i EU komesar za proširenje Johanes Han (Johannes Hahn) je također upozorio vlasti Bosne i Hercegovine da ne odobravaju ovu garanciju, jer je ona u suprotnosti s pravilima EU.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik