Geoplin u 2022. s 28 milijuna eura gubitka

Bez autora
Jan 26 2023

Ruski Gazprom u prošloj godini Geoplinu nije isporučivao prirodni plin, predsjednica uprave Petrola Nada Drobne Popović štetu je procijenila na 140,3 milijuna eura.

Rekla je da su djelomično uspjeli neutralizirati negativan utjecaj, te da je neto gubitak za financijsku 2022. procijenjen na 27,9 milijuna eura, dok su planirali neto dobit od 15 milijuna eura.

Ove godine ponovno očekuju pozitivno poslovanje Geoplina koji je prekinuo poslovanje s Gazpromom, zakupio dovoljno plina od europskih partnera, a lani u studenom potpisao i ugovor o opskrbi prirodnim plinom s alžirskom tvrtkom Sonatrach. Prihode od prodaje u 2023. godini procijenila je na 1,1 milijardu eura, a neto dobit na 14,9 milijuna eura. "Geoplin je kapitalno adekvatan pa neće biti potrebe za dokapitalizacijom Petrola", uvjerila je.

O utjecaju regulacije cijena energenata na poslovanje Petrol grupe dioničari su se upoznali već na prošloj glavnoj skupštini krajem prosinca kada su doznali da se uprava sprema podnijeti odštetne zahtjeve zbog regulacije cijena naftnih derivata u Sloveniji i Hrvatskoj.

Najprije će pokušati doći do obeštećenja uz prijedlog za mirno rješenje spora. Petrol je to državnom odvjetništvu u Sloveniji podnio 6. siječnja, au Hrvatskoj 19. siječnja - prvi je postavljen na vrijednost od 106,9 milijuna eura, a drugi na 55,9 milijuna eura. Državno odvjetništvo sada ima rok od 90 dana za odgovor, rekao je predsjednik uprave nakon skupštine, dodavši da će o priznavanju štete ovisiti hoće li Petrol ove godine moći podijeliti dividendu. Podsjetila je da prve procjene objavljene prošli tjedan govore o gubitku od 12,1 milijuna eura u 2022. godini.

I u Sloveniji i u Hrvatskoj nadležna ministarstva također su pozvana da prestanu regulirati cijene naftnih derivata. Studija provedena na ljubljanskom Ekonomskom fakultetu pokazuje da regulacija nema smisla jer je tržište konkurentno, a regulacija ne donosi društvene koristi i nije adekvatan instrument za ograničavanje inflacije, rekla je.

Ako se regulacija nastavi, grupa Petrol bi u 2023. godini mogla pretrpjeti od 82,4 milijuna eura štete do 241,1 milijun eura. Utjecaj povećanja minimalne plaće i inflacije još nije uzet u obzir, rekla je dodavši da su prošle godine bili prisiljeni samo na najhitnije investicije. Povrh svega, upozorila je da su marže za dizelsko gorivo i benzin u Sloveniji među najnižima u EU, a ako njima ne uspiju adekvatno pokriti troškove, morat će poduzeti određene mjere ograničenja poslovanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik