Grad Zagreb tuži projektanta zagrebačke žičare

Bez autora
Nov 24 2020

Grad Zagreb priprema tužbu protiv glavnog projektanta za sljemensku žičaru tvrtke Elektroprojekt d.d. jer smatraju da su zbog manjkave dokumentacije pretrpjeli štetu od ukupno 79,7 milijuna kuna.

Razvidno je da je projektna dokumentacija za izgradnju žičare Sljeme imala znatne greške koje su Gradu Zagrebu kao investitoru prouzročile financijsku štetu u iznosu od 79,722 milijuna kuna s PDV-om. Zaključak je to analize koju je napravila tvrtka ZEM nadzor i poslala Zagrebu.

Pročelnik za graditeljstvo Dinko Bilić je u ime grada poslao priopćenje u kojem navodi kako će poduzeti "opsežne pravne radnje prema odgovornima".

Potvrđeno nam je da će Zagreb tužiti Elektroprojekt, tvrtku koja je radila projekt žičare i one koji su bili uključeni u to. Priopćenje je stiglo nakon što je anonimni autor objavio sedam sati filma o poskupljenju stavki na žičari.

Kada se dodaju svi popratni radovi, kamate na kredit, izgradnja žičare s opremom će koštati oko 709 milijuna kuna bez PDV-a.. To nije konačni obračun. Samo radovi na žičari su poskupjeli 90 milijuna kuna bez PDV-a, a još 12 milijuna je poskupila oprema.

A to najveći dio troška izgradnje.

- Videozapis objavljen na YouTube-u nije točan. Radi se o uratku subjekta koji ima vlastiti osobni interes za širenje takvih informacija kojima se neistinito i tendenciozno prikazuju činjenice na način da on ne odgovara istini - priopćili su iz Grada.

Dali su i sažetak analize u kojem se navodi da neki radovi uopće nisu bili predviđeni projektnom dokumentacijom, krivo su dimenzionirani čelični nosači i sidreni elementi, da nisu dostavili dokumentaciju za niz elementa koje je trebalo izvesti i još niz detalja. Inače, najveća stavka koja se problematizira u filmu je iskop jame i to da je naplaćen kao da je razbijan i miniran kamen, a radilo se o zemlji. U analizi nadzora se i za to krivi projektant koji je dao pogrešne geotehničke podloge.

Navode i da su napravljeni pogrešni izračuni za konstrukciju.

Žičaru je gradila tvrtka GIP Pionir otprije poznata po dobrim odnosima s Gradom. Navedena, navodna šteta zbog projektiranja ne pokriva sve poskupljenje, ali u Gradu tvrde da se ostatak odnosi na izvantroškovničke radove koji su uobičajeni za tako velike projekt, te da je velika većina uzrokovana greškama u projektu.

Zastupnici platforme Možemo podnose danas kaznenu prijavu zbog poskupljenja izgradnje žičare.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik