Grupa Mercator ponovno u plusu

Bez autora
Sep 23 2021

U prvoj polovici ove godine Grupa Mercator ostvarila je 1,1 milijardu eura prihoda od prodaje, što je 0,4 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Nakon što je u istom razdoblju prošle godine zabilježio gubitak od 69 milijuna eura zbog revalorizacije i umanjenja vrijednosti nekretnina, ove je godine ostvario neto dobit od 10,6 milijuna eura.

Kako je Mercator danas objavio, polugodišnji prihodi neznatno su se smanjili u odnosu na prošlu godinu, a bili su 3,9 posto veći nego u prvoj polovici 2019. godine. U usporedbi s prethodnom godinom, prihodi od maloprodaje manji su za 1,3 posto na godišnjoj razini, iznosivši nešto manje od 850.000 eura, ali su bili 7,3 posto veći nego u prvoj polovici prve polovice 2019. godine.

U prvih šest mjeseci, unatoč brojnim mjerama protiv krune koje su ograničavale poslovanje, Grupa Mercator zabilježila je povećanje normalizirane bruto poslovne dobiti (EBITDA) za 11,1 posto na 92,4 milijuna eura. Operativna dobit iznosila je 40,4 milijuna eura, nakon što je Grupa u prvoj polovici prošle godine ostvarila 40 milijuna eura operativnog gubitka.

"Kako bi ublažio negativne posljedice epidemije covida-19, Mercator je uveo niz aktivnosti i inicijativa za optimizaciju i isplativost, koje su u potpunosti neutralizirale negativan učinak pada prihoda zbog epidemije, što je dovelo do rasta normaliziranog EBITDA-e . Napravljen je i iskorak u području digitalizacije i personalizacije ponude", rekao je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercatora.

Neto financijski dug Grupe Mercator krajem lipnja iznosio je 558,2 milijuna eura, što je za 5,1 posto manje u odnosu na kraj lipnja prošle godine. Na smanjenje ukupnih financijskih obveza u prvom polugodištu utjecala je konačna otplata određenih najmova u Sloveniji. U međuvremenu su se ukupne financijske obveze Grupe povećale za 23,7 milijuna eura u odnosu na kraj prošle godine, što je uglavnom posljedica djelomičnog povećanja zajma za supervizora.

Grupa je za ulaganja u osnovna sredstva u prvoj polovici godine namijenila 13,6 milijuna eura, dok je lavovski dio namijenjen ulaganjima u Sloveniji. Ulaganja u obnovu postojećih trgovina u ovom razdoblju predstavljaju 54,2 posto ukupnih ulaganja.

Od travnja ove godine Mercator je u okrilju Fortenova grupe.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik