Grupa Sava osiguranje s 48,3 posto većom kvartalnom dobiti

Bez autora
May 20 2024

Grupa Sava osiguranje u prvom je ovogodišnjem tromjesečju povećala obujam poslovanja za 18,4 posto, na 307,8 milijuna eura, čemu je ponajviše pridonio rast bruto premije i imovinskih i životnih osiguranja.

S 29,8 milijuna eura čista dobit veća je za 48,3 posto.

Bruto premijski obujam grupe, koja je osim na slovenskom tržištu s podružnicama prisutna i u Hrvatskoj, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i na Kosovu, u prvom je kvartalu porastao za 18,3 posto na 301 milijun eura.

Rast bruto premije neživotnih osiguranja iznosio je 17,9 posto u EU, a 18 posto izvan Unije. Kod životnih osiguranja rast je iznosio 23,1- odn 12,3%, proizlazi iz poslovnih rezultata koje je Sava objavila na stranicama Ljubljanske burze. Visok rast ostvaren je iu segmentu reosiguranja, i to 15,8 posto.

„Rast je ostvaren cjenovnim usklađivanjem, kao i daljnjim stabilnim rastom broja prodanih osiguranja. Vrlo uspješno je poslovao i dio mirovina i upravljanja imovinom, gdje je ostvaren rast prihoda od 18,7 posto", istaknuli su u Savi.

Uz veće prihode od osiguranja, povećanje neto dobiti rezultat je i izrazito povoljnog kretanja šteta u dijelu reosiguranja i imovine, gdje nije bilo većih šteta niti elementarnih nepogoda, koje su svake godine dio uobičajenih šteta i koje grupa stoga uključuje u svoj godišnji poslovni plan, objasnili su.

Troškovi šteta su tako ostali na približno istoj razini kao u istom prošlogodišnjem razdoblju, a kombinirani omjer iznosio je povoljnih 83,8 posto. Kako su napisali u Savi, ne očekuje se da će do kraja godine ostati na tako povoljnoj razini.

„Unatoč izuzetno povoljnom prvom tromjesečju, Grupa je i dalje izložena većim štetama i učestalosti potraživanja, kao i volatilnosti financijskih tržišta, što sve može utjecati na razvoj poslovnih rezultata Grupe u nastavku godine. “ dodaju u izvješću o poslovanju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik